h
Verkiezingsprogramma 2019-2023: Tijd voor rechtvaardigheid

7. ENERGIE EN ECONOMIE

Het is tijd voor klimaatrechtvaardigheid. We moeten samen toe naar een duurzame en milieuvriendelijke economie waarbij de grote vervuilers en het grootkapitaal hun eerlijke, en dus het grootste, deel betalen. Om de in Parijs afgesproken klimaatdoelen te halen zal de komende jaren de omschakeling van fossiele brandstof naar alternatieve vormen van energie toenemen. De SP zet zich in voor deze omschakeling, die moet leiden tot een duurzame en milieuvriendelijke manier om onze energie op te wekken. De SP stelt hieraan wel een aantal belangrijke voorwaarden. Iedereen zal moeten meehelpen, maar dit lukt alleen als de invoering van alternatieve vormen van energie op een klimaatrechtvaardige manier gebeurt, via het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Daarbij is ook de inzet van de provincie gericht op het voor iedereen betaalbaar houden van de energierekening. Ook de voor deze omschakeling benodigde investeringen moeten voor iedereen bereikbaar en betaalbaar blijven.
Als het gaat om alternatieve energiebronnen geeft de SP de voorkeur aan energie uit aardwarmte, water, zonnepanelen, windmolens en restwarmte. Daarbij hoort een goede inpassing, voldoende draagvlak en het serieus laten delen in de opbrengst door omwonenden.

Energie

De afgelopen jaren hebben we ons daarom ingezet om, op plaatsen waar dit mogelijk en gewenst was, windturbines te plaatsen. Ook de komende jaren zijn windturbines welkom in Zuid-Holland, maar we blijven letten op de inpassing in het landschap en het draagvlak onder de bevolking. Samen staan we sterk. Wat de SP betreft wordt daarom de komende jaren vooral ingezet op collectieve windturbineparken, in eigendom van de Zuid-Hollandse inwoners zelf. Zo gaan we er voor zorgen dat mensen niet slechts de lasten van windenergie ervaren, maar ook meedelen in de lusten. Ditzelfde willen we bevorderen voor de toepassing van zonnepanelen. Ook bij deze vorm van energie-opwekking willen we collectieven van inwoners steunen bij het opzetten van projecten rond zonne-energie.
Wat de SP betreft worden alle daken in Zuid-Holland, die hiervoor geschikt zijn, bedekt met zonnepanelen. Daarnaast worden ook zonne-energieprojecten toegestaan in gebieden die op termijn niet
meer geschikt zijn voor een agrarische bestemming, zoals de diepere veenweidegebieden, onder de voorwaarde dat betrokken agrariërs en omwonende hiervan substantieel meeprofiteren.

Alleen al in de Rotterdamse haven wordt jaarlijks twee keer zoveel warmte-energie gratis en voor niks geloosd in lucht en water dan het verbruik van alle Zuid-Hollandse huishoudens bij elkaar. Mede daarom is de SP voorstander van het hergebruik van restwarmte in huishoudens en steunt zij het opzetten van de warmterotonde. Hierbij stellen wij wel enkele belangrijke voorwaarden. Zo mogen de kosten voor deze vorm van energie voor de inwoners van Zuid-Holland nooit meer worden dan zij nu betalen voor de aansluiting, energie en transport van aardgas. Daarnaast zijn wij van mening dat, hoewel alle bedrijven hun restwarmte zouden moeten kunnen leveren aan het systeem, dit nooit mag leiden tot een verlenging van het gebruik van fossiele energie bij deze bedrijven. Bovendien dient de warmterotonde waar mogelijk zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke energiebronnen zoals aardwarmte. Investeringen in energie uit getijden en de warmterotonde zetten we voort, onder de
eerder genoemde voorwaarden.

Fossiele brandstof hoort niet meer bij deze tijd want het is slecht voor mens en milieu. Het winnen van fossiele brandstof in Zuid-Holland wordt, wat de SP betreft, zo snel als mogelijk afgebouwd.
Nieuwe boorputten naar fossiele brandstof, waaronder ook (schalie)gas, worden in deze provincie niet toegestaan. Daarom zal de provincie dan ook niet meewerken aan het uitvoeren van exploratie-boringen. Naast het zoeken naar alternatieve bronnen van energie zet de provincie vooral ook in op energiebesparing en neemt hiertoe, naast zelf het goede voorbeeld te geven, initiatieven die energiebesparing stimuleren.

Onze voorstellen:

  • De provincie zet zich bij het ontwikkelen van alternatieve energiebronnen in voor klimaatrechtvaardigheid en het betaalbaar houden van energie voor iedereen.
  • Er komt een provinciaal fonds dat kleinschalige lokale alternatieve energie-initiatieven gaat ondersteunen en stimuleren.
  • De provincie onderzoekt de mogelijkheid tot het opzetten van een eigen provinciale energiemaatschappij, om daar waar lokale alternatieve energie-initiatieven gewenst maar niet levensvatbaar zijn hiertoe zelf, desgewenst in samenwerking met de betrokken gemeente(n), het initiatief te kunnen nemen.
  • Bij alle ontwikkelingen die de provincie initieert op het gebied van de energievoorziening staan energiedemocratie en klimaatrechtvaardigheid voorop en houden mensen zeggenschap over hun eigen energievoorzieningen.
  • Er komt een mogelijkheid om zonne-energieprojecten te ontwikkelen in de diepere veenweidegebieden die op termijn niet langer geschikt zullen zijn voor hun huidige agrarische functie.
  • De provincie moet veel meer investeren in maatregelen om woningen van mensen (om te beginnen met de laatste inkomens) te verduurzamen. Zo profiteren ook mensen met lagere inkomens van een lagere energierekening.
  • We gaan door met de ontwikkeling van de warmterotonde, onder de voorwaarden dat het gebruik van fossiele energie, bij bedrijven die deze warmte leveren, niet nodeloos wordt verlengd en de kosten voor de eindgebruiker nooit meer worden dan de kosten voor de levering en het gebruik van aardgas.
  • Bij de eigen initiatieven rond alternatieve energie en die door derden streeft de provincie altijd naar een goede inpassing, voldoende draagvlak en het serieus mee profiteren van de voorgestelde ontwikkeling door omwonenden.
  • De provincie zet het beleid om alle provinciale wegen te voorzien van LED-verlichting voort en blijft zich in haar eigen organisatie richten op permanente energiebesparingen.
  • De provincie gaat door met het stimuleren van milieuvriendelijke en duurzame alternatieve bronnen van energie, zoals bijvoorbeeld getijdencentrales, aardwarmte en restwarmte (warmterotonde).
  • De SP wil geen kerncentrales in Zuid-Holland en zal zich hier sterk tegen verzetten.
  • De provincie werkt niet mee aan het uitvoeren van exploratieboringen naar (schalie)gas en het slaan van nieuwe boorputten in bestaande velden.
  • De provincie doet alles wat binnen haar mogelijkheden ligt om het sluiten van de resterende kolencentrales te bevorderen.

Economie

In een mooie en aantrekkelijke provincie als Zuid-Holland is ook een goede en duurzame economie van belang. Kansrijke innovatieve initiatieven, die tot doel hebben onze economie te versterken en te verduurzamen, blijven we ondersteunen via bijvoorbeeld het Innovation Quarter (IQ). Het midden- en kleinbedrijf is de echte banenmotor van dit land en zorgt voor lokale welvaart in plaats van kapitaalstromen richten de superrijken; daarom verdient het MKB onze blijvende ondersteuning. Bij aanbestedingen moeten kleine (Zuid-Hollandse) ondernemingen daarom ook een kans krijgen. Aanbestedingen in delen aanbieden helpt daarbij en de provincie kan het MKB ook ondersteunen in het provinciale inkoopbeleid. De provincie houdt sowieso een zo kort mogelijke betalingstermijn aan. Bij alle aankopen door de provincie zoeken we naar mogelijkheden die niet ten koste gaan van arbeidsomstandigheden, natuur en milieu.

De provincie gaat door met het creëren van echte banen. Ondersteunende medewerkers, zoals schoonmakers en cateraars, nemen we zelf in dienst. Daarnaast moet de provincie de samenwerking tussen overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen bevorderen, zodat arbeidsmarkt en onderwijs beter op elkaar gaan aansluiten en de werkgelegenheid kan groeien. Bij aanbestedingen stelt de provincie meer dan voorheen ook eisen op die uitbuiting van arbeiders tegengaan en een fatsoenlijk voor arbeiders garanderen. Dit kan onder andere door ontbindende voorwaarden in contracten op te nemen en het gedrag van bedrijven in het verleden mee te laten wegen bij de gunning van contracten. Actieve betrokkenheid bij het bevorderen van de economie mag er niet toe leiden dat de overheid risico’s gaat dragen die bij het bedrijfsleven thuishoren. We blijven terughoudend bij publiek-private samenwerking. De ervaring leert dat in veel gevallen de overheid en dus de belastingbetaler met de financiële risico’s en tekorten achterblijft. De provincie is er niet voor het kapitaal, maar voor de mensen: daar zal de SP op blijven toezien.

Onze voorstellen:

  • De provincie gaat door met het stimuleren van duurzame innovatieve initiatieven bijvoorbeeld via het Innovation Quarter (IQ).
  • Bij aanbestedingen krijgen lokale MKB-bedrijven de voorkeur.
  • De rekeningen die de provincie krijgt worden binnen dertig dagen betaald.
  • De provincie zet zich in om ondersteunende medewerkers als schoonmakers en catering weer zelf in dienst te nemen.
  • De provincie bevordert de samenwerking tussen overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen.
  • Aanbestedingen stelt de provincie zo op dat uitbuiting zo veel mogelijk wordt tegen gegaan.

Detailhandel

Kleinere, lokale winkels en bedrijfjes houden onze stads- en dorpskernen gezond en zorgen voor een fijn, bruisend en levendig gevoel overal in onze prachtige provincie. Om deze gezonde situatie te waarborgen en leegstand (door marktfalen als gevolg van ongebreidelde groei en de invloed van roofkapitaal) te voorkomen, is een strikt vestigingsbeleid noodzakelijk. Hierdoor krijgen de inwoners weer grip op hun omgeving en kunnen zij zich thuis blijven voelen. Uitbreiding van detailhandel is onder voorwaarden mogelijk en dan vooral in gebieden waar bevolkingsuitbreiding is voorzien. In alle voorkomende gevallen dient daarbij aangetoond te worden dat uitbreiding geen gevolgen heeft voor nabijgelegen bestaande detailhandel en winkeliers in bestaande winkelgebieden. De provincie bevordert functiewijziging van gebieden zodat de leegstaande ruimte voor andere doeleinden, zoals wonen, kan worden gebruikt. Gemeenten stellen in regionaal verband detailhandels-, kantoren- en woonvisies op waarin de plannen staan voor de locaties en hoeveelheden vloeroppervlak. Deze plannen worden voortaan onafhankelijk getoetst voordat ze aan de provincie worden voorgelegd.
Een hervorming van de regionale economische overleggen is hiervoor noodzakelijk. Buiten bestaande winkelgebieden is geen plaats voor grootschalige winkels zoals outletcentra; binnen deze gebieden kan dit alleen als de bestaande winkels in het gebied hier geen nadelige gevolgen van ondervinden.

Onze voorstellen:

  • De provincie zet zich in om leegstaande detailhandelslocaties te saneren of door het stimuleren van bestemmingswijzigingen weer een zinvolle bestemming te geven.
  • De provincie blijft terughoudend bij verzoeken tot uitbreiding van de detailhandel.
  • Regionale plannen voor kantoren, bedrijventerreinen en detailhandel worden door een onafhankelijke instelling getoetst.
  • Het aantal perifere detailhandelslocaties zonder gezond toekomstperspectief moet worden terug gebracht.
  • Geen grootschalige winkelbedrijven (zoals outletcentra) buiten het bestaande winkelgebied.
  • Binnen het bestaande winkelgebied alleen als er geen sprake is van verdringing van bestaande bedrijven in het gebied.

U bent hier