Verkiezingsprogramma 2019-2023: Tijd voor rechtvaardigheid
8. OPENBAAR BESTUUR EN FINANCIËN
Als SP willen we de lijn voortzetten waarbij zaken niet van bovenaf aan gemeenten worden opgedrongen, maar waarbij provincie en gemeenten juist in goed overleg als bestuurlijke partners opereren. Volgens de SP is dit de bestuursstijl die bij een goed provinciaal bestuur past. We hebben ons hier keihard voor ingezet, maar het kan altijd beter en daar willen wij werk van maken. Wij zien dat als investeren in vertrouwen. De provincie blijft zich de komende jaren richting de gemeenten opstellen als partner en bevordert dat gemeenten hun taken goed kunnen uitvoeren en daarbij de provinciale belangen in hun beleid opnemen, zodat we het samen voor iedereen beter kunnen maken.
SAMENWERKING MET EN TOEZICHT OP GEMEENTEN
Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor hun beleid en de uitvoering ervan. De provincie houdt toezicht op een aantal onderdelen van het gemeentelijk beleid. Om de bestuurlijke verantwoordelijkheid zoveel mogelijk bij de gemeenten te laten, bevordert de provincie (onder andere via informatieoverdracht) dat gemeenteraadsleden hun colleges zo goed mogelijk kunnen controleren. Zo voorkomen we administratieve rompslomp en zorgen we voor lagere administratieve lasten voor gemeenten.
Bij gebleken problemen grijpt de provincie adequaat en proportioneel in. Indien als gevolg van besluiten van het Rijk provinciale taken moeten worden overgedragen, dan wil de SP dat democratisch gekozen overheden deze taken gaan uitvoeren. Mensen moeten namelijk grip en zeggenschap houden op hun omgeving.
ONZE VOORSTELLEN:
- De provincie blijft bevorderen dat gemeenteraadsleden hun controlerende taak richting hun colleges goed kunnen uitvoeren teneinde het toezicht op gemeentelijke besluiten te verbeteren.
- De provincie blijft gemeenten ondersteunen om goed samen te werken en doelgericht problemen aan te pakken.
- De provincie blijft waakzaam als het gaat om de democratische legitimiteit van samenwerkingsverbanden tussen gemeenten.
- De SP blijft zich verzetten tegen gelaagde, ondemocratische bestuurslagen zoals de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).
MEER DEMOCRATIE
De SP zet zich in voor de menselijke maat, ook bij gemeenten. De democratie moet lokaal, bereikbaar en overzichtelijk zijn. Wij zijn dan ook geen voorstander van steeds groter wordende gemeenten. Gemeentelijke fusies lossen zelden problemen van gemeenten op, kosten vaak extra geld, laten het aantal voorzieningen afnemen, zorgen voor een grotere afstand tussen de inwoners en de politiek en laten de opkomst bij verkiezingen structureel dalen. Grote gemeenten functioneren niet per definitie beter dan kleinere gemeenten. Omdat gemeenten er de komende jaren voor moeten zorgen dat de extra taken die ze van het Rijk hebben gekregen goed uitgevoerd worden, helpt een complex proces als een fusie daar zeker niet bij.
De SP wil waterschappen omvormen tot uitvoeringsorganisaties. De politieke besluitvorming kan beter naar de provincie. Vanwege het bredere en complexere takenpakket van de Waterschappen is het van belang dat deze democratischer worden. De SP staat kritisch tegenover het aangaan van internationale bestuurlijke contacten door de provincie. Als de provincie meent dat een internationale betrekking noodzakelijk is, dan moet het democratisch karakter en de mensenrechtensituatie van het betrokken land een doorslaggevende rol spelen bij het bepalen van de wenselijkheid van het betreffende contact. In reeds bestaande contacten met landen, waarvan de situatie met betrekking tot de mensenrechten te wensen over laat, stelt de provincie deze binnen het contact aan de orde. Als de situatie naar Nederlandse maatstaven te ernstig is verbreken we het contact.
ONZE VOORSTELLEN:
- Gemeentelijke herindelingen kunnen alleen vanuit gemeenten zelf en met voldoende draagvlak worden geïnitieerd. Slechts in uitzonderlijke situaties kan de provincie tot herindeling overgaan.
- De provincie ondersteunt gemeenten die in goed onderling overleg en middels voldoende participatie van onderop hun gemeente willen splitsen in twee afzonderlijke, meer werkbare gemeenten.
- Gemeenten die zich via raadsbesluit willen oriënteren op hun bestuurlijke toekomst krijgen zo lang mogelijk een kroonbenoemde burgemeester.
- We starten een onderzoek naar de mogelijkheid om de waterschappen weer bij de provincie te voegen en bepleiten dit ook bij het Rijk.
- Internationale contacten worden getoetst op democratie en mensenrechten. Als er na contact hierover geen wens is bij de andere partij tot verbetering zullen wij het contact beëindigen.
JOURNALISTIEK
Op dit moment voert de Universiteit Leiden in opdracht van de provincie onderzoek uit naar de staat van de journalistiek in Zuid-Holland. De lokale en regionale journalistiek staat al jaren onder druk.
Voor een gezonde democratie is een sterke journalistiek echter van groot belang. De SP wil extra middelen beschikbaar stellen om de Zuid-Hollandse journalistiek te versterken als uit het onderzoek blijkt dat de provincie hierin een rol kan vervullen.
PROVINCIALE FINANCIËN OP ORDE
De SP staat voor een degelijk financieel beleid. De afgelopen acht jaar heeft de SP dit ook aangetoond als collegepartij in Zuid-Holland. De financiële positie van Zuid-Holland is op dit moment goed en een stuk beter dan acht jaar geleden. Van belang is wel dat het voor bepaalde doelen gereserveerde geld sneller in die doelen geïnvesteerd gaat worden. We blijven daarom terughoudend omgaan met externe inhuur bij de provincie. De afgelopen jaren hebben we deze kosten flink kunnen terug brengen. De totale externe inhuur kost maximaal 10 procent van de totale personeelskosten die de provincie per jaar kwijt is. De provincie Zuid-Holland zet vooral in op het uitwisselen van ambtenaren met andere overheden, zoals gemeenten en ministeries. Op deze wijze kunnen we voor specifieke projecten toch ‘kennis’ van buiten de eigen organisatie naar binnen halen. Door in bepaalde sectoren, zoals het openbaar vervoer en de opwekking van duurzame energie, de marktwerking buitenspel te zetten kunnen we nog meer kosten besparen en bepaalde diensten voor onze inwoners betaalbaar houden.
SUBSIDIEVOORWAARDEN
Organisaties die werknemers of bestuurders in dienst hebben die meer verdienen dan het salaris van een minister, krijgen geen subsidie meer van de provincie. In de subsidieverordening van de provincie wordt de inkomenseis als bindende voorwaarde opgenomen. Organisaties die zelf optreden als sponsor van bijvoorbeeld evenementen, kunnen geen aanspraak maken op subsidie. In de subsidieverordening van de provincie wordt ook deze eis als bindende voorwaarde opgenomen.
ONZE VOORSTELLEN:
- Organisaties die werknemers of bestuurders in dienst hebben die meer verdienen dan het salaris van een minister, krijgen geen subsidie van de provincie. Pas als zij dit aanpassen komen zij weer in aanmerking voor subsidie.
- Organisaties die zelf optreden als sponsor van bijvoorbeeld evenementen, kunnen geen aanspraak maken op subsidie.
- De totale externe inhuur blijft qua kosten maximaal 10 procent van de totale personeelskosten.
PROVINCIE GEEFT HET GOEDE VOORBEELD
De SP is er voor iedereen, daarom zetten wij ons in om binnen de organisatie van de provincie zo veel mogelijk arbeidsplaatsen beschikbaar te stellen om ook mensen met een arbeidsbeperking aan zinvol werk te helpen in alle lagen van de organisatie. Dit werk mag niet onder het minimumloon betaald worden. Ook zorgt de provincie voor voldoende stageplaatsen. De provinciale organisatie zou een goede afspiegeling moeten zijn van onze inwoners. De provincie bevordert de diversiteit van de eigen organisatie en het welzijn van haar personeel. In contacten met inwoners bevordert de provincie dat haar uitingen begrijpelijk zijn en dat ook laaggeletterden hier kennis van kunnen nemen en kunnen reageren op bijvoorbeeld provinciale besluiten.
EEN ACCEPTABELE EN TRANSPARANTE BELASTINGDRUK
Zuid-Holland heeft in vergelijking met andere provincies een hoge motorrijtuigenbelasting, de zogenaamde opcenten. In 2016 hebben we de opcenten zelfs permanent verlaagd. Landelijk pleit de SP nog steeds voor afschaffing van de opcenten. Zolang deze niet zijn afgeschaft, wil de SP geen verhoging van de opcenten in Zuid-Holland.
ONZE VOORSTELLEN:
- De opcenten worden niet verhoogd.
- Afhankelijk van andere prioriteiten, zoals bijvoorbeeld het verbeteren van het openbaar vervoer, bekijkt de provincie of het mogelijk is om de opcenten verder te verlagen.
- De provincie stelt in de eigen organisatie voldoende stageplaatsen en arbeidsplaatsen beschikbaar om mensen met een arbeidsbeperking en studenten aan zinvol werk en bruikbare ervaring te helpen. Werken onder het minimumloon staan we niet toe.
- Indien mogelijk bieden we stagiairs/trainees die aantoonbaar goed functioneren een arbeidsplaats aan binnen de eigen organisatie.