h

H.C.: Romijn in top van Zuid-Hollandse SP

19 december 2002

H.C.: Romijn in top van Zuid-Hollandse SP

Voormalig SP-gemeenteraadslid Peter Romijn is sinds gisteren lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland. 
In de Haagsche Courant stond het volgende artikel:

Haagse Courant:

Voormalig SP-gemeenteraadslid Peter Romijn is sinds gisteren lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland. De Zoetermeerder vervangt de zieke Erik van der Burgh. Romijn maakt een grote kans om ook de komende vier jaar in het provincie-parlement te mogen zitten; hij staat tweede op de kandidatenlijst van de SP voor de Statenverkiezingen in maart volgend jaar. De politieke comeback van Romijn is opvallend. In maart nam hij na twaalf jaar afscheid van de gemeenteraad. De Zoetermeerder had het wel gezien daar, maar keert nu dus toch terug als volksvertegenwoordiger. "Provinciale Staten is echt een verfrissing", zegt Romijn. "In de gemeenteraad dacht ik soms 'he, dat heb ik eerder meegemaakt'. Niet zo gek na twaalf jaar. Maar mijn afscheid van de Zoetermeerse raad was zeker geen afscheid van de politiek. Ik had me wel voorgenomen om een jaartje rust te nemen, maar ja, als je de eerstvolgende bent op de lijst om een collega te vervangen, dan weiger je niet. Zo zijn we niet bij de SP."

Prominent

Een beetje onverwacht dus voor Romijn en er lijkt zich zelfs een prominente politieke carrière te ontwikkelen voor de Zoetermeerder. Op de voorlopige SP-kandidatenlijst voor de provinciale verkiezingen staat hij tweede. En als de SP bij de Tweede Kamer-verkiezingen, zoals de peilingen de laatste tijd steevast aangeven, flink gaat scoren komt de nummer 1 op de Statenlijst, Gerard Harmes, in de Kamer. In dat geval schuift Romijn door naar plek-één, en wordt dus lijsttrekker van de Zuid-Hollandse SP.
Romijn heeft er zin in: "De provinciale politiek lijkt voor de buitenwereld een ver-van-mijn-bedshow, maar is dat zeker niet. Neem nou iets vanzelfsprekends als een ambulance. Iedereen vindt dat die er moeten zijn en liefst zo dicht mogelijk bij huis. De provincie gaat daar over."
Provinciale Staten mogen dan over belangrijke zaken gaan, eigenlijk vindt Romijn het – in lijn met het standpunt van zijn partij – een achterhaald instituut. "Als je ziet wat de stadsregio's, zoals Haaglanden en de stad-Rotterdam, allemaal al doen, dan kun je je afvragen of er niet meer bevoegdheden aan de regio's moeten worden afgestaan. Maar dan moeten we er voor die regiobesturen wel democratische verkiezingen worden gehouden."
Romijn leidde de afgelopen jaren de Zoetermeerse SP, samen met Paul Jonas. De komende jaren krijgt hij een prominente rol in de provinciale partijafdeling. Waar eindigt dat? "Ik zal je eerlijk zeggen, dat ik geen zin heb om in de Tweede Kamer te gaan zitten. Als SP-Kamerlid maak je zeker tachtig uur per week. Ik heb een gezin, een baan. Nee, ik ga voor de provincie. Waar ik uit zal komen? Wel, wie weet de Eerste Kamer. Een sigaar roken met Wiegel, ja dat lijkt me wat, dat zal een boeiende discussie opleveren."

U bent hier