h

Economie

SP was, is en blijft tegen gaswinning Papekop

In de editie Woerden van 10 april haakte het AD aan op de vragen die de SP Zuid-Holland stelde over mogelijke gaswinning door Vermillion.

Lees verder
12 april 2024

SP: Stop met de handelsrelatie met China

Foto: Wikipedia

Een terugkomend fenomeen in de Provincie Zuid-Holland is het bespreken van de innige band met China en in het bijzonder de provincie Hebei. Op 10 april was het weer zover, toen in de Statencommissie ‘Externe Relaties’ de bespreking op de agenda stond van een brief waarin een nieuwe handelsmissie wordt aangekondigd. SP-fractievertegenwoordiger Harre van der Nat was duidelijk: stoppen ermee. Lees hieronder Harre’s inbreng.

Lees verder
7 april 2024

Vragen SP over radiostilte rond vergunningaanvraag gasboringen Papekop

Foto: SP

Na een jarenlange radiostilte doet energiebedrijf Vermillion een nieuwe poging om te komen tot gaswinning bij Papekop. Het heeft daartoe een vergunningaanvraag gedaan bij het Rijk. Zeer tegen de zin van vele omwonenden, maar ook de betrokken gemeenten, de Provincie Utrecht en – naar verluidt – de Provincie Zuid-Holland zijn tegen. Maar vanuit het Zuid-Hollandse Provinciebestuur is er tot nu toe ook radiostilte daarover. Reden voor de SP om schriftelijke vragen te stellen. SP-Statenlid Iris van de Kolk diende ze in.

Lees verder
15 maart 2024

Taart voor personeel en passagiers veer Maassluis-Rozenburg!

Foto: SP

Vanochtend hebben Lies van Aelst en de SP-afdelingen Voorne aan Zee, Rotterdam en Maassluis/Vlaardingen taart uitgedeeld op de veerpont tussen Maassluis en Rozenburg, die na ruim 1,5 jaar terug in de vaart is gekomen.

Lees verder
13 maart 2024

SP: nu stappen zetten voor Provinciaal OV-bedrijf

Foto: Frank Johan Hoogendam

Initiatiefwet Tweede Kamer voor OV in overheidshanden

Wat de SP al sinds jaar en dag zegt, wordt waarschijnlijk werkelijkheid. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter een wetsvoorstel van PvdA/GL en NSC om Provincies en gemeenten de mogelijkheid te geven een eigen OV-bedrijf op te richten. SP-Statenlid Iris van de Kolk is zeer blij met dit initiatief en zal in de eerstvolgende Statenvergadering met een motie komen om er vaart achter te zetten.

Lees verder
8 maart 2024

Grenzen aan de groei

Foto: SP

Op 6 maart bespraken Provinciale Staten de zogeheten ‘ruimtelijke puzzel’, een zoektocht naar wat waar kan in het toch al volle Zuid-Holland, bij een hard groeiend inwoneraantal. Voor de SP is het duidelijk dat bij de keuzes die uiteindelijk gemaakt worden het welzijn van mens, dier en milieu voorop moeten staan. SP-fractievoorzitter Frank Johan Hoogendam deed hiertoe de oproep in de Statenvergadering, ook al is de SP gematigd positief over de koers van het Provinciebestuur.

Lees verder
6 maart 2024

Lies, bedankt!

Je halve leven lid van Provinciale Staten. Waarschijnlijk is er in het land niemand anders dan onze scheidende fractievoorzitter Lies van Aelst die dat kan zeggen. Maar nu is het voorbij. Inmiddels benoemd als lid van de Eerste Kamer vertrekt ze op 6 maart uit de Staten. Lies laat de SP-fractie een ongelofelijke ‘erfenis’ aan belangrijke dossiers na, waarin ze zich de afgelopen 17 jaar als een terriër heeft vastgebeten. Het openbaar vervoer, de aanpak van milieuververvuiler Chemours, de veerdienst Maassluis-Rozenburg zijn er zomaar drie die daarbij in het oog springen. Met een diepe buiging neemt de fractie afscheid van haar. Lies, ontzettend bedankt voor je enorme inzet en behaalde resultaten en heel veel succes gewenst in de Eerste Kamer!

Lees verder
5 maart 2024

Vragen over voorkeursbehandeling Damen Shipyards door Provinciebesturen

Foto: Wikipedia

Vier Provinciebesturen stuurden een brief naar informateur Putters om toch vooral een mega-order voor de bouw van onderzeeërs te gunnen aan Damen Shipyards. Vreemd, zo vinden de SP en vier andere partijen, omdat ook een ander Zuid-Hollands bedrijf – IHC - meedingt hiernaar. Reden genoeg voor een aantal schriftelijke vragen. Op de valreep van haar Statenlidmaatschap is SP-fractievoorzitter Lies van Aelst eerste indiener.

Lees verder

SP: Nieuw schip veer Maassluis-Rozenburg noodzakelijk

In de Statenvergadering van 31 januari werd een motie van de SP aangenomen om een plan te maken voor een nieuw schip op het veer Maassluis-Rozenburg. De Schakel Rozenburg berichtte hierover.

Ook in het AD werd er een artikel aan gewijd.

 

Lees verder

Weer gedonder rond autoveer Maassluis-Rozenburg

Diverse media deden verslag van het debat in de Statencommissie Bereikbaarheid en Economie, over het autoveer Maasluis-Rozenburg. De SP wil nu de slag maken naar een betrouwbare en duurzame oplossing, maar het Provinciebestuur twijfelt openlijk aan het voortzetten van de dienst na opening van de Blankenburgtunnel.

Lees verder

Pagina's

U bent hier