h

Open Brief over Hoeksche Waard

14 november 2003

Open Brief over Hoeksche Waard

SP statenlid Jolanda Gooiker heeft in een open brief aan gedeputeerde Marnix Norder een aantal vragen gesteld. In dit artikel kunt u de brief lezen. Rotterdam, 14 november 2003

Beste Marnix
Zoals je weet zijn er in de Hoeksche Waard na jouw voorstellen om van het hele eiland één gemeente te maken, veel mensen opgestaan om te zeggen wat ze ervan vonden. Er zijn veel discussies gevoerd, er
is een telefonische enquete gehouden en nu ook een volksraadpleging geweest. De uitslag is overduidelijk, 86% wil geen herindeling.

Ik denk dat je je plannen in de open haard moet gooien. In 1984 is er een herindelingsronde geweest waarbij van 14 gemeenten, zes gemeenten gemaakt zijn. Omdat twee van die zes gemeenten volgens de minister te vroeg zijn gaan praten over een samenvoeging van hun 2 gemeenten, heeft de minister gezegd dat de herindeling van 1984 niet duurzaam genoeg en dus niet goed geweest is. En daarom heb jij het hele grondgebied betrokken bij je nieuwe plannen. Dat had je niet hoeven doen. Jij hebt het eiland onderzocht, en daarna uitgelegd dat ze dan maar alle 6 moeten worden samengevoegd. (Dat hadden die twee gemeenten en hun geraadpleegde inwoners niet voor ogen toen ze hun verzoek aan de minister deden.)

De hele Waard staat op zijn kop, mensen in alle zes de gemeenten zijn

Ik vind dat je naar ze moet luisteren. Je zou een ouderwetse regent zijn als je nu zou zeggen dat de mensen niet allemaal hebben gestemd, en dat je daarom de plannen toch bespreekt. Duidelijk tegen is toch gewoon duidelijk tegen?

Ik hoop dat je zegt: `Ik heb me vergist, ik gooi de oude plannen weg en ik ga nu samen met de Hoeksche Waard een oplossing zoeken waarmee de hele Waard tevreden is.`

Tot schrijfs,

Jolanda Gooiker,
SP Statenlid

U bent hier