h

Toch bushalte? Aanhouder wint!

17 juni 2004

Toch bushalte? Aanhouder wint!

Rijnsaterwoude zal mogelijk vanaf 2005 weer een bushalte krijgen, dankzij de niet aflatende inzet van de SP, versterkt met de PvdA. Na een half jaar vol protesten van buurtbewoners, en verschillende pogingen van de SP om de zaak op te lossen is er nu hoop op een Statenmeerderheid vóór een amendement dat geld vrijmaakt voor aanleg. Inwoners van Langeraar en Rijnsaterwoude kunnen in dat geval gebruikmaken van een nieuwe halte aan de sneldienst tussen Alphen aan den Rijn en Amsterdam, lijn 370. De bushalte moet gebouwd worden aan de N207, ter hoogte van de Woudse dijk bij Rijnsaterwoude. Dat staat in een amendement dat door de PvdA ingediend wordt. Gooiker zegt daarover: `Ik ben blij met deze concrete steun vanuit de PvdA hoek. Ik hoop dat de leden van het CDA en van SGP/ChristenUnie zich ook nog aansluiten. Zij hebben gezegd dat zij eerst nog precies willen weten hoe het geld besteed gaat worden. Als dat bekend is, kunnen zij in hun fractieberaad een afweging maken. Ik hoop dat bij deze partijen de leefbaarheid van kleine dorpen als Rijnsaterwoude de doorslag geeft. `

´Rijnsaterwoude is een voorbeeld van een dorpskern die moet knokken voor haar leefbaarheid onder druk van de bezuinigingen van dit kabinet`, zegt Gooiker. Sinds oktober 2003 is het schrappen van lijn 197 onderwerp van debat. De Statencommissie Mobiliteit heeft vijf maal over het onderwerp gesproken, tweemaal als ingevoegd agendapunt. Provinciale Staten wezen in januari een verzoek van Gooiker af om in de Staten een debat te voeren.

Het enige dat je in Rijnsaterwoude kunt kopen is een huis bij de makelaar. De supermarkt is gesloten, de rijdende servicewagen gaat niet meer en sinds vorig jaar december zijn de haltes in het dorp van lijn 197 (Alphen-Amsterdam) niet meer in gebruik. Jongeren en ouderen waren in hoge mate van de bus afhankelijk voor hun verbinding naar ander openbaar vervoer, naar school, visite of voor boodschappen. De belbus is voor hen geen oplossing, omdat het tarief te hoog is en het gebruikersgemak bijzonder laag. Ook de bestaande haltes aan snelbus 370 zijn geen alternatief, omdat ze te ver weg liggen van het drop. Uit een enquete van de SP is gebleken dat een grote groep mensen het waardeerden dat lijn 197 reed tot december 2003, ook al maakten zij er zelf niet zo heel vaak gebruik van. Voor Rijnsaterwoude is een bushalte aan het begin van het dorp een goede oplossing, vooral als die goed verlicht is en een fietsenstalling heeft. De provincie heeft eerder verklaard dat op deze plek (Woudse dijk) een halte veilig aangelegd kan worden.

U bent hier