h

SP wil onafhankelijk onderzoek naar gang van zaken Shell raffinaderij

26 juli 2005

SP wil onafhankelijk onderzoek naar gang van zaken Shell raffinaderij

Op 14 juli viel de Shell raffinaderij in Rotterdam stil als gevolg van een stroomstoring.
Gevolg daarvan was dat er gedurende 2 dagen een enorme rookontwikkeling was door het affakkelen van het overtollig gasvormig product van de fabriek.
De SP fractie in Provinciale Staten maakt zich grote zorgen over de veiligheid en gezondheid van mens en milieu als gevolg van het stilvallen van de raffinaderij. SP Statenlid Bart Vermeulen is stomverbaasd over het feit dat een bedrijf als Shell, als een van de grootste energiebedrijven, kennelijk geen functionerende eigen nood energievoorzieningen heeft om de productie op een laag niveau draaiende te houden.
“Het doet erg primitief aan en past meer bij de manier waarop Shell in West Afrika opereert, maar niet hier in Rotterdam. Reden voor Gedeputeerde Staten om daar wat aan te doen om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen.”

Daarnaast wil de SP weten aan welke veiligheid- en gezondheidsrisico’s de medewerkers van de raffinaderij en de omliggende bedrijven en de inwoners van gemeenten in de buurt van de raffinaderij hebben bloot gestaan. Er waren door de stroomuitval immers ook een drietal branden ontstaan op de raffinaderij.

Ook de gevolgen voor het milieu moeten in kaart worden gebracht. Door het affakkelen zijn er enorme hoeveelheden CO2, roet en fijnstof de lucht ingeblazen.
SP-er Vermeulen; “terwijl we eindelijk allemaal bezig zijn om de gevolgen van de fijn-stofproblematiek te beperken, daar doet 2 dagen affakkelen door de Shell weer een hoop teniet. Dat kan en mag niet nog een keer gebeuren en er moet snel duidelijk worden welke gevolgen dat voor mens en milieu heeft.”

U bent hier