h

Ambulances arriveren alsmaar later; concrete maatregelen GS nodig

16 maart 2006

Ambulances arriveren alsmaar later; concrete maatregelen GS nodig

Wat de SP statenfractie betreft is er genoeg gesproken, er moet actie ondernomen en verantwoordelijkheid genomen worden. De nieuwste cijfers over te laat arriverende ambulances hebben de fractie geschokt. Statenlid Harmes: “We weten al jaren dat het mis is”.
Cijfers van te laat komende ambulances in gebieden van Alkemade, Nieuwkoop, Liemeer en Bodegraven, Bleiswijk, Hoek van Holland, Berkel en Rodenrijs, Oostflakkee, Westvoorne, Goedereede, Rozenburg, Berschenhoek en Alblasserwaard wijzen uit dat overschrijdingen oplopen. De bereikbaarheid in Bleiswijk spant de kroon. Hier doet de ambulance er in 83,3 procent van de gevallen langer dan 15 minuten over, 16,7 procent langer dan 20 minuten en 16,7 procent zelfs langer dan 25 minuten. We hebben het hier over procenten, maar de procenten vertegenwoordigen mensen en wellicht zelfs mensenlevens!

Gedeputeerde Staten hebben vorig jaar februari aangeven bij knelpunten samen met de Regionale Ambulance Voorzieningen (RAV´s) de aandacht van zorgverzekeraars en minister hierop te vestigen. De SP fractie vindt dat de maat nu toch echt vol is. Andere partijen op de knelpunten wijzen, is geprobeerd. Het is nu echter zaak om echte stappen te ondernemen.”
De CDA en PvdA-statenfracties hebben na verschijnen van de cijfers, schriftelijke vragen gesteld. Wij juichen deze acties alleen maar toe en hopen dat de fracties van het CDA en PvdA ook na de raadsverkiezingen aandacht voor het onderwerp blijven behouden.
Gedeputeerden antwoordden op eerdere vragen van 11 februari 2003 al, te streven naar geen overschrijding van de norm van 15 minuten. Op 14 februari 2005 gaven ze zelfs aan dat diensten moesten proberen de 8 minuten norm te halen.
Wij verwachten van GS concrete maatregelen waaruit blijkt dat Zuid-Holland de Regionale Ambulance Voorzieningen (RAV´s) beter in staat stellen hun aanrijdtijden te halen.

U bent hier