h

Gerard Harmes stopt in 2007

21 mei 2006

Gerard Harmes stopt in 2007

Gerard Harmes SP fractievoorzitter in provinciale staten, Gerard Harmes, stopt in 2007. Dat kondigde hij aan op een partij bijeenkomst afgelopen woensdag in het provinciehuis in Den Haag. Na 21 jaar volksvertegenwoordiging en ruim 35 jaar actief te zijn geweest in de actieve politiek vindt Harmes het "wel even genoeg". In oktober 2006 hoopt hij 60 jaar te worden. De in Alphen aan den Rijn woonachtige politicus wil in 2007 ruimte maken voor wat hij noemt fris en jong talent. Gerard is van huis uit sociaal geograaf en sinds 1975 werkzaam als docent aardrijkskunde.

Daarnaast zat hij van 1986 tot en met 1999 in de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn en van 1995 tot en met nu in provinciale staten van Zuid-Holland.
Daar geeft hij sinds 2002 leiding aan een vierkoppige fractie.

Bekendheid verwierf Harmes vooral met zijn strijd voor een goede ambulancezorg in de provincie. De vele overschrijdingen van de aanrijdtijden waardoor ambulances te laat kwamen waren hem een doorn in het oog. Ook zijn strijd met het comité "Basisziekenhuis Moet" dat ijvert voor een 7 x 24 uursziekenhuis in Alphen aan den Rijn heeft succes gehad. De directie van het Rijnlandziekenhuis heeft een dergelijke openstelling onlangs toegezegd.

Naast de politiek schreef hij twee dikke boeken over de geschiedenis van zijn familie aan zijn moeders zijde en een soortgelijke publicatie van de familie aan zijn vaderszijde die nu door vier studenten in het Duits wordt vertaald.

Zijn jarenlange actieve rol in de politiek is niet onopgemerkt gebleven.

Gerard krijgt een onderscheiding
  • Foto: Henk Bouwman van de Telegraaf

Op 28 april ontving hij uit handen van het "Nieuw Republikeins Genootschap" het eerste republikeinse "lintje".
In 1999 en 2006 kwam Harmes al eerder in aanmerking voor een lintje, maar toen bedankte hij voor de eer. De reden was vooral gelegen in het feit dat zijn schoonvader J. de Jong ook geen lintje kreeg na 40 jaar werkzaam geweest te zijn bij het ABP en als jarenlange vrijwilliger bij de Haagse tafeltennisclub.

Harmes gaat na de Statenverkiezingen van maart 2007 nog niet uitrusten. Hij zal actief blijven in het comité "Basisziekenhuis Moet" totdat de 7 x 24uurs openstelling met een spoedeisende hulp (EHBO) een feit is.

 

U bent hier