h

Meer geld voor kleinschalige milieu-innovatie

22 februari 2007

Meer geld voor kleinschalige milieu-innovatie

Microturbine

Er moet de komende jaren in Zuid-Holland meer geld beschikbaar komen voor de ontwikkeling van kleinschalige milieu-innovatie. Dat stelt de SP statenfractie na een werkbezoek aan de microturbine aan de Woudse Dijk in Rijnsaterwoude.
De microturbine is een windmolen van ongeveer 10 meter hoog. SP lijsttrekker Bart Vermeulen en kandidaat statenlid Eva de Bakker werden door initiatiefnemer Raymond Maas op de hoogte gebracht van de ontwikkeling van kleinschalige windenergie.

De microturbine wekt windenergie op om enkele huishoudelijke apparaten van elektriciteit te voorzien. Op die manier kan een huishouden energie besparen. De microturbine wordt binnen enkele weken nog verbeterd zodat er nog meer opgewekte energie gebruikt kan worden.

De SP wil dat er de komende jaren meer geld beschikbaar komt voor de ontwikkeling van kleinschalige milieu-innovatie, zodat dit soort projecten verder verbeterd kunnen worden.
SP lijsttrekker Bart Vermeulen: “Je ziet nu dat veel projecten niet of erg traag tot ontwikkeling komen omdat er te weinig geld beschikbaar is. Dit soort projecten helpen uiteindelijk voor een beter milieu en het is dus zaak daar nu in te investeren. Daarnaast zien we vaak dat de techniek al werkt en relatief goedkoop is en dat de projecten dus een grote slagingskans hebben. Maar voor het slagen is vaak een klein duwtje in de rug nodig.”

Turbine

Bijkomend voordeel van de microturbine is dat deze dankzij het kleine formaat geen horizonvervuiling oplevert en dus uitermate geschikt is voor toepassing op particulier terrein in het landelijke gebied en op bedrijventerreinen.

“De provincie kan ook bevorderen dat gemeenten meewerken aan de plaatsing van dit soort turbines, zodat inwoners die er mee aan de slag willen niet geconfronteerd worden met dure bouwvergunningen. Bevordering van milieuvriendelijke technieken moet de komende jaren echt prioriteit krijgen.” Aldus Vermeulen.

U bent hier