h

De Bakker debatteert over duurzaamheid in Voorschoten.

1 maart 2007

De Bakker debatteert over duurzaamheid in Voorschoten.

Afgelopen woensdag ging SP-Statenkandidaat Eva de Bakker in debat met CDA, PvdA, VVD, GroenLinks en D66 over verschillende aspecten van duurzaamheid. Voor de SP is duurzaamheid het sleutelwoord voor de komende jaren. Op het gebied van milieu, natuur, water maar ook ruimtelijke ordening en verkeer kan en moet de provincie meer doen. Niet alleen moet de provincie het goede voorbeeld geven, zij moet meer investeren en al gemaakte afspraken beter uitvoeren en handhaven, vindt de SP. In het debat werden interessante verschillen tussen de partijen duidelijk.

Als we het hebben over milieuregelgeving moeten vergunningen worden aangescherpt, voor bijvoorbeeld fijnstof zo vindt de SP. “Daar waar GroenLinks kiest voor fors meer regelgeving, wil de SP juist duidelijkere regels en niet bij voorbaat meer regels. De regels moeten beter worden gehandhaafd. Kijk maar naar de vervuilde grond bij Stort van Troost. De SP heeft hier succesvol actie tegen gevoerd, waardoor Shell nu beter op de milieuregelgeving zal letten. En de SP heeft meer concrete plannen. Zo willen we binnen 150 meter langs een snelweg géén voorzieningen als scholen, ziekenhuizen of bejaardentehuizen. De luchtkwaliteit moet beter in onze drukke provincie,” zegt Eva de Bakker, nummer 3 op de SP-lijst. “Daarnaast is, om de CO2 uitstoot te verminderen, investeren in beter en schoon openbaar vervoer erg belangrijk.”

Het al dan niet aanleggen van de Rijnlandroute leeft enorm in Voorschoten. Deze verbinding tussen A4 en A44 zal Voorschoten in tweëen splitsen en daar is de SP geen voorstander van. “Bovendien blijkt uit onderzoeken dat de nut en noodzaak nog helemaal niet is bewezen! Zo is zo’n 85% van het verkeer op de Churchilllaan in leiden bestemmingsverkeer voor Leiden. Dan zou men dus voor die 15% de weg aanleggen, dat is een onlogisch en onzalig plan, “zegt De Bakker. De SP kreeg alleen bijval van GroenLinks. Alle andere aanwezige partijen zijn voor deze weg. Toen de vraag aan het publiek werd gesteld waren maar 2 mensen voor de Rijnlandroute en een ruime meerderheid was tegen.

Wat betreft ruimtelijke ordening wilde eigenlijk alle partijen investeren in duurzaam bouwen. De verschillen tussen de partijen werden duidelijk toen werd gesproken over de rode contouren. Dat zijn grenzen in het landschap waarbuiten niet gebouwd mag worden. CDA, PvdA en VVD zeggen de rode contouren te willen behouden, maar sluiten afwijken daarvan niet uit. Dat heeft het verleden ook uit gewezen. GroenLinks stelde dat de rode contouren wat hen betreft heel hard waren. Op de vraag van de SP waarom zij dan wél hebben in gestemd om het groene stuk tussen Wassenaar en Voorschoten (de Duivenvoorde Corridor) te bebouwen, viel GroenLinks door de mand. Een financiële afweging heeft er volgens GroenLinks voor gezorgd dat zij van hun standpunt zijn afgeweken. “Dat is heel erg jammer, een gemiste” aldus Eva de Bakker.”Voor ons zijn de volgende dingen erg belangrijk: geen hoogbouw aan de randen van groene gebieden, harde rode contouren en efficiënter ruimtegebruik. Zo zijn veel nieuwe bedrijventerreinen gepland, die helemaal niet nodig zijn. Door huidige terreinen beter en efficiënter in te richten, kunnen we beter omgaan met de schaarse ruimte in Zuid-Holland.”

Over de waterkwaliteit in de plassen en sloten was vrijwel iedereen positief. D66 prijsde de verbeteringen van de afgelopen jaren. SP vond dat er meer moest gebeuren en opperde haar ideëen: “De opslag van water zou beter in het landschap geïntegreerd moeten worden. Door de kanten van sloten minder steil te laten zijn, gef je meer ruimte aan de natuur, waardoor flora en fauna beter tot hun recht komen. Dit verbetert de waterkwaliteit en bovendien kun je meer wateropvangen. Daarnaast kan de provincie meer en sneller baggeren en zorgen voor menginstallaties. Daarmee kan blauwalg voorkomen worden.”

Toen het onderwerp energie aan bod kwam in het debat georganiseerd door het Platform Duurzaam Voorschoten gaf de SP twee wegen. “Ten eerste kan de provincie zelf een beter voorbeeld geven. De verwarming in het Provinciehuis staat bijvoorbeeld altijd te loeien en nog niet overal worden spaarlampen gebruikt. Ten tweede kan de provincie meer doen om het energiegebruik van alle inwoners en bedrijven terug te dringen. In afspraken met gemeenten kan worden vastgelegd dat er duurzaam gebouwd moet worden met goede isolatie bijvoorbeeld.”

Hilariteit ontstond toen de nummer 4 van het CDA, Elly v.d. Bosch, vertelde dat zij vorige week pas voor het eerst op een boerderij was geweest. “Ik heb vorige week voor het eerst oog in oog gestaan met een koe,” vertelde V.d. Bosch. Zij liet het grootste deel van het debat dan ook over aan haar collega Dijkstra.

U bent hier