h

GS heeft geen respect voor uitslag referendum RijnGouweLijn

27 maart 2007

GS heeft geen respect voor uitslag referendum RijnGouweLijn

Op 21 maart zonden GS een fax aan de leden van de gemeenteraad van Leiden. De bedoeling van dit schrijven was het onder de aandacht brengen van het hun standpunt inzake de uitkomst van het referendum op 7 maart van dit jaar. Hierin geven GS aan dat zij de provincie niet gebonden achten aan de uitslag van het referendum. GS laat de raadsleden van Leiden weten dat het de RijnGouweLijn gaat om een (boven) regionaal besluit dat zich niet leent voor een lokaal referendum.

Ook haalt GS de Overeenkomsten aan die ten behoeve van de RijnGouweLijn in de afgelopen jaren zijn gemaakt. “Van der Nat (SP) GS refereert aan ongeldige bestuursovereenkomsten” (BO) . BO 1 is al verlopen en dus ongeldig en BO 2 is nooit door de gemeente Leiden ondertekend. Daarnaast stelt GS dat een (boven) regionaal onderwerp zich niet leent voor een lokaal referendum. In 2002 werd om die reden een referendum over de RijnGouweLijn door de Leidse raad afgekeurd. Ten onrechte want, de bestuursrechter liet op 19 december 2002 weten dat er wel een referendum georganiseerd kon worden. Van der Nat (SP) “het houden van het referendum over de RGL wel of niet door Leiden was dus volkomen legitiem, dat wist GS heel goed”

Uit het schrijven van GS aan de Leidse gemeenteraad blijkt dat GS voorbij gaat aan de wens van de Leidse inwoners. 69% tegen de RGL Van der Nat (SP) “door het niet respecteren van deze uitslag zal het vertrouwen van de kiezer in de provinciale politiek nog verder afnemen.”

U bent hier