h

Op bezoek op de Hoeksche Waard : Piershil

4 maart 2007

Op bezoek op de Hoeksche Waard : Piershil

Afgelopen donderdag hebben 4 kandiaat-Statenleden een bezoek gebracht aan Piershil, een kleine kern op de Hoeksche Waard. Eva de Bakker (nr 3), Fetse Visser (nr 10), Naomi Smulders (nr 13), en regiokandaat Tamara Koppelaar waren namens de SP aanwezig. Zij hebben kennis gemaakt met het dorp en haar inwoners door een wandeling in de middag. Later op de avond hebben zij de antwoorden van een eerder gehouden enquete bekend gemaakt en hierover gepraat met de bewoners. De avond werd besloten met hulp aan de bewoners om zich te uiten tegen zwaar verkeer door de dorpskern, iets waar de aanwezig CDA-wethouder minder blij mee was.
De belangrijkste uitkomsten waren de afwezigheid van een huisarts en het openbaar vervoer, wat schaars te noemen is. Het aanwezige publiek herkende zich in de uitslag. “De uitkomsten komen overeen met de uitkomsten in alle andere kleine kernen waar we de enquete hebben gehouden,” zegt Fetse Visser. “Ik ben zelf afkomstig uit een dorp op Goeree overflakkee en ben bekend met de problematiek. Piershil vormt op onze enquete geen uitzondering. Toen we vandaag door Piershil liepen, hebben we gekeken bij de enige bushalte in het dorp. Of beter gezegd lángs het dorp, want woon je aan de andere kant, kun je amper naar de halte lopen.” Eva de Bakker presenteerde de uitkomst van de enquete

Het publiek beaamt dit en zegt dat het onhandig is voor ouderen of mensen die slecht ter been zijn. “Die mensen zijn afhankelijk van buren of familie om ze met de auto te brengen. Die gaan niet met de bus,” vertelt een mevrouw. En ander: “Je kan ook met de buurtbus, maar die moet je van te voren bellen. Dat heb ik een keer geprobeerd, maar ik kwam er niet door en ik mocht de bus niet in. Ik ga nu altijd met de auto, maar als de bus wat vaker kwam en in het dorp zou ik die wel nemen.”

De enige bus komt niet vaak bij de enige halte in het dorp.

“Dat er geen dokter is, is ook onhandig met de grote concentratie ouderen hier,”zegt een mevrouw. In Piershil is een bejaardenhuis en er zijn plannen om meer senioren woningen te bouwen. “Het zou een goed idee zijn om een huisarts dienst te laten doen in het bejaardenhuis”, opperde een meneer. Een aanwezig gemeenteraadslid zei dit een goed idee te vinden en dat hij zich er sterk voor wilde maken.

Naast de genoemde uitkomsten, bleek ook een tekort aan betaalbare starterswoningen. De gemeente heeft plannen om meer te bouwen, maar dat betreft volgens de bewoners te dure huizen, die de jongeren en startende gezinnen niet kunnen betalen.
Een tekort aan starterswoningen

Daarnaast bleek dat de inwoners graag een raadslid uit het dorp zouden hebben. De gemeente Piershil is gefuseerd en valt onder de gemeente Korendijk, op de westelijke kant van de Hoeksche Waard. Er is geen raadslid dat woont in Piershil. Enkele bewoners gaven aan af te willen van de huidige bestuurscultuur, maar durfden dit niet te uiten en publiek.

Dankzij de informatie die de SP gaf over hun ervaringen met kleine kernen, bleek de zorg van een meneer over de aanrijtijd van ambulances: “Die wordt hier nooit gehaald. Moet dat echt 8 minuten zijn? Dat halen ze nooit.”
Piershil, aan de Noordwest kant van het eiland Hoeksche Waard.

Piershil scoorde op bepaalde punten wel goed. Zo is er een mooi, ruim buurthuis en zijn er voldoende sport- en speelvoorzingen.

Hieronder volgt wat de SP wil voor kleine kernen, zoals Piershil:

  • De bereikbaarheid moet fors verbeteren door meer en betere verbindingen met het openbaar vervoer.
  • Het aantal ambulancestandplaatsen moet worden uitgebreid, zodat iedereen in Zuid-Holland binnen 8 minuten bereikbaar is voor ambulancezorg.
  • Bouwen voor eigen bevolking. Meer starterswoningen voor jongeren.
  • Groene gebieden moeten beter beschermd worden.
  • Geen gedwongen gemeentelijke herindelingen. Samenwerking tussen gemeenten bevorderen.
  • Behoud en terugbrengen van culturele voorzieningen en van diensten zoals banken en postkantoren door afspraken vanuit de overheid met dienstverleners.
  • Onderzoek naar steun voor lokale ondernemers om ze voor de kernen te behouden.
Bert Klein van de SP werkgroep Hoeksche Waard met Naomi Smulders (nr.13) en Eva de Bakker (nr. 3) .

U bent hier