h

SP haalt schoon vervoer naar provincie

4 maart 2007

SP haalt schoon vervoer naar provincie

Afgelopen vrijdag heeft lijsttrekker Bart Vermeulen een zeer schone en stille bus naar Zuid-Holland gehaald om mensen ermee kennis te late maken. De tour begon in Leiden, De Kopermolen met de raadsleden Julian van der Kraats en Louk Rademaker. Ook waren het Leidse Statenkandidaat Eva de Bakker en SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen aanwezig. Zij gingen in gesprek met mesen over de bus en spraken met medewerkers van E-traction over de technieken. De tour ging via Den Haag Ypenburg terug naar Leiden waar verschillende wethouders van het linkse college een uitleg en een rit maakten.
Het bedrijf E-traction werkt al jaren met succes aan een stille schone bus met een revolutionaire elektrische aandrijving. De bus is twee keer zo zuinig als een gewone bus, en niet veel duurder om te bouwen. Door het lagere brandstofverbruik is hij al snel goedkoper in gebruik. Hoewel er een werkend prototype is waar J.P. Balkenende al 3 proefritten in heeft gemaakt, en hoewel de provincie Gelderland en vervoerder Connexxion er geld in hebben gestopt, is de bus nog steeds niet in bedrijf genomen.
De bus is er uiteindelijk niet gekomen omdat toen puntje bij paaltje kwam, Connexxion, die had geïnvesteerd in de schone bus, kreeg de concessie niet van de provincie. Connexxion was duurder dan de concurrent, omdat zij durfden te investeren in beter OV.

De busmaatschappij trok zich vervolgens terug uit het veelbelovende project. In dit geval heeft marktwerking geleid tot korte-termijn denken; het vermijden van risico's en kiezen voor de goedkoopste oplossing op korte termijn, ten koste van milieu, gezondheid en winst op de lange termijn.

wethouders Steegh (GroenLinks) en Jonas (SP) krijgen uitleg over de bus

In Leiden werd vooral veel gepraat over de RGL, waar op 7 maart een referendum wordt gehouden. Klik hier voor informatie uit Leiden over de Rijn Gouwe Lijn: https://leiden.sp.nl/rgl/

Vervolgens ging de campagnebus door naar Ypenburg in Den Haag. Samen met Eva de Bakker en Krista van Velzen. De mensen daar wilden graag luisteren naar ons plan voor bussen, zeker omdat net die dag wéér de tram was ontspoord. Na een omweg kwamen we in Leiden waar wethouders Steegh (GroenLinks) en Jonas (SP) instapten. Zij hebben, naast belangstellenden positief kennis gemaakt met de huidige methoden voor schoon en stil openbaar vervoer. Ter illustratie hing er een tv in de bus met informatie over verbruik en de accu.

Op een beeldscherm in de bus is te volgen hoeveel het verbruik is en hoeveel spanning er nog op de accu is.

U bent hier