h

Motorvaart Bernisse slecht plan

16 mei 2007

Motorvaart Bernisse slecht plan

Op zaterdag 5 mei 2007 waren de SP statenleden Wiel Senden en Frank Johan Hoogendam en fractiemedewerker Ap de Wit op werkbezoek in de gemeente Bernisse, om zich te laten informeren over de plannen die de gemeente Bernisse met dit gebied heeft.

De SP is voorstander van het behoud van natuur, recreatie en agrarische gebieden, de zogenaamde groene gebieden. Het voornemen van de gemeente Bernisse om het gelijknamige riviertje toegankelijk te maken voor motorvaart, kan dan ook op serieus verzet van de SP rekenen. Ook het verdwijnen van openbare voorzieningen ten behoeve van een nieuw aan te leggen luxe jachthaven kan niet op steun van de SP rekenen. De SP is van mening dat veel van de in de toekomst benodigde woningen kunnen worden gehaald uit ‘inbreiding’, dat wil zeggen een efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte in steden en dorpen, zonder dat daarbij belangrijke voorzieningen worden prijsgegeven. Daarnaast dient er, volgens de SP, bij nieuwbouw altijd voldaan te worden aan de eis van ten minste 30% sociale woningen.

De plannen:

1. Het vakantiepark

In de polder Oud-Stompaard, naast het dorp Zuidland, is een nieuw vakantiebungalowpark ontwikkelt. Het park is water gericht en de vakantiehuizen liggen allemaal aan nieuw gegraven water, dat aansluit op de Bernisse. Om dit park te realiseren is waar nodig het streekplan aangepast, heeft de gemeenteraad ingestemd met het plan en zijn de benodigde vergunningen gegeven. Het project bevindt zich nu in de bouw en verkoop fase en nadert haar afronding. Ondanks een mogelijk slechte informatievoorziening door de gemeente naar de inwoners van Bernisse, komt het nu opkomende protest tegen de aanleg van dit park te laat en kan zich beter richten op de andere grote plannen van deze gemeente; de jachthaven Zuidland en de motorvaart op de Bernisse.

2. De jachthaven Zuidland

Op de plaats waar nu belangrijke voorzieningen als sporthal, cultureel centrum, sportvelden en een zwembad liggen wil deze gemeente een enorme jachthaven met dure woningen. Gevreesd wordt dat deze voorzieningen niet opnieuw worden gebouwd dan wel in een andere vorm in het recreatiegebied zullen terugkomen. In aanvulling op de aanleg van deze haven wil de gemeente Bernisse ook het verbod op motorvaart op de Bernisse opheffen. Bovendien wil zij dat er een dure sluis (20 miljoen) komt tussen het Spui en de Bernisse zodat doorvaart mogelijk wordt tussen Spui en Brielse Meer.

U bent hier