h

Provincie kiest voor verdere afbraak van het Groene Hart

30 mei 2007

Provincie kiest voor verdere afbraak van het Groene Hart

De SP-fractie verzet zich tegen het verdere verstenen van Groene Hart. Bij het bespreken van de plannen van het provinciebestuur voor de Oude Rijnzone hebben de Provinciale Staten echter ingestemd met het verder bebouwen van het Groene Hart.
Dit tot groot ongenoegen van SP statenlid Peter Romijn die er in het debat op aandrong dat het provinciebestuur juist de groene functie van de Oude Rijnzone zou versterken voor natuur en recreatie. Ondanks het gebruik van mooie woorden in de plannen als transformatie en herstructurering, worden in het gebied van de Oude Rijn grote delen van het Groene Hart prijsgegeven aan verdere bebouwing en komen er in het gebied 120 hectare bedrijventerrein en ongeveer 270 hectare dure woningen bij.
Het gevolg van deze plannen is dat de groene ecologische verbindingen tussen steden en dorpen, de zogenaamde groene vensters, met ongeveer 1 kilometer worden ingekort en dat daar de natuur steeds verder in het gedrang komt.

De SP vindt dat het Groene Hart beter moet worden beschermd.
Romijn: “Juist het Groene Hart moet je niet volbouwen met bedrijventerreinen waarvan niet duidelijk is of ze wel nodig zijn. De SP ziet liever dat er op bestaande bedrijventerreinen ruimtewinst wordt behaald, zodat nieuwe bedrijven zich daar kunnen vestigen. In de plannen van het provinciebestuur is echter nog helemaal niet zeker dat er ook daadwerkelijk ruimtewinst op bestaande bedrijventerreinen gehaald gaat worden. Het gevolg zal straks zijn dat we straks met nog meer bedrijventerreinen opgescheept zitten en dat de oude terreinen verder verpauperen.”

Ook de bouw van vooral dure woningen in de Oude Rijnzone is woekeren met de toch al schaarse ruimte.
Romijn: “Wij missen de plannen voor betaalbare woningen. Die nemen ook nog eens minder ruimte in en daar is veel meer behoefte aan.”
De SP wil zorgvuldig omgaan met de kwetsbare groene ruimte. Daarom wil de partij in de Oude Rijnzone wel woningbouw toestaan voor de groei van de plaatselijke bevolking en meewerken aan herstructurering van bestaande bedrijventerreinen, zodat daar plek vrijkomt voor extra bedrijven.

Statenlid Romijn: “We moeten het groene gebied bewaren voor onze kleinkinderen. Op deze manier blijft er steeds minder voor hen over.”

U bent hier