h

Compensatie bollengrond zet gedeputeerden klem

8 juni 2007

Compensatie bollengrond zet gedeputeerden klem

Afgelopen woensdag is er in de statencommissie Ruimte en Wonen op verzoek van GroenLinks gesproken over de compensatie van bollengrond in het gebied Haarlemmermeer- Bollenstreek.
Die compensatie is nodig omdat er in de Bollenstreek enorm veel woningen gebouwd moeten gaan worden en daar is voor een deel bollengrond voor nodig.
Om te voorkomen dat compensatie van bollengrond alleen maar op grasland plaats zou vinden is er in de vorige statenperiode een amendement van Groen Links aanvaard (met steun van de SP) waarin wordt gesteld dat de compensatie van bollengrond niet ten koste mag gaan van grasland.
Het college van Gedeputeerde Staten lijkt dit democratische besluit echter naast zich neer te leggen. CDA gedeputeerde van Dijk heeft namelijk opdracht gegeven om in het onderzoek naar compensatie toch grasland te betrekken. Reden voor de voorstanders van de motie om aan de bel te trekken.
GroenLinks vroeg de gedeputeerde een brief te sturen naar de Commissie Compensatie Bollengrond (Deze commissie gaat op zoek naar compensatiegebieden voor de bollengrond) om het misverstand te verduidelijken.
De SP stelde dat wanneer Gedeputeerde Staten het niet doen, Provinciale Staten dit ook prima zelf kunnen.

Gedeputeerde Koop (tevens CDA en als plaatsvervanger van van Dijk) hield echter de boot af en zei niet toe een brief te willen sturen. Wel betreurde ze de ontstane misverstanden. Groenlinks vroeg zich af hoe groot de misverstanden kunnen zijn, aangezien er een duidelijke uitspraak van de provinciale staten ligt. De SP gaf aan dat de eventuele misverstanden die er nu zijn te wijten zijn aan de gedeputeerden zelf.

Voor de verschillende gedeputeerden werd het nog pijnlijker, omdat een intern memo per ongeluk aan de stukken was toegevoegd. Hieruit blijkt dat dit onderwerp een ‘gevoelige onderwerp is’ omdat ‘niet duidelijk is wie de eerste woordvoerder is’ op dit terrein. Met andere woorden: ook al zijn de 2 gedeputeerden van dezelfde partij, zij moeten er onderling nog uitkomen wie over het onderwerp gaat. De statencommissie heeft de gedeputeerden nu een week de tijd gegeven om dit uit te zoeken en alle vragen te beantwoorden.

U bent hier