h

SP vreest dat de Jeugdtheaterschool Leiden van toneel verdwijnt door provinciale subsidie

4 juli 2007

SP vreest dat de Jeugdtheaterschool Leiden van toneel verdwijnt door provinciale subsidie

In Leiden zijn twee aanbieders van jeugdtheaterlessen: de Jeugdtheaterschool Leiden (JTS) en het Jeugdtheaterhuis. De JTS is een lokale instelling en het jeugdtheaterhuis wordt gesubsidieerd door de provincie Zuid-Holland. De SP vreest voor de mogelijkheid dat de JTS van het toneel zal verdwijnen door de subsidie van het Jeugdtheaterhuis. De SP is blij dat de provincie zich inspant voor jeugdtheater en vindt dat gemeenten dit ook moeten doen. "Maar wij vinden het onwenselijk wanneer een provinciale organisatie op de plaats gaat zitten van een lokale instelling. De provinciale instelling kan beter eerst naar gemeenten waar nog geen lokale jeugdtheaterschool is," zegt Harre van der Nat, statenlid voor de SP. "Misschien dat in de toekomst blijkt dat de twee jeugdtheaterscholen elkaar kunnen versterken en aanvullen, dat hopen we. Maar eerst stellen we schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten hierover. We willen weten waarom dit zomaar mogelijk is en wat eraan te doen valt. Het is belangrijk om in de toekomst dergelijke ongelijke situaties te voorkomen."

De JTS is 25 jaar actief in Leiden met lessen en voorstellingen. Sinds kort is op uitnodiging van het Volkshuis (centrum voor cursussen op het gebied van o.a.cultuur) het Jeugdtheaterhuis uitgenodigd om in Leiden theaterlessen voor de jeugd te komen verzorgen. Eerder was gebleken dat een samenwerking tussen JTS en het Volkshuis niet mogelijk bleek, wegens te grote verschillen. Ook de JTS en het Jeugdtheaterhuis willen niet samengaan. "De kans bestaat dat het Jeugdtheaterhuis de lokale JTS weg zal drukken. Er is namelijk in de gemeente Leiden niet genoeg geld om beide instellingen te subsidiëren. Aan de andere kant kun je het ook niet maken om het Jeugdtheaterhuis na één seizoen op straat te zetten. De gemeenteraad zal met een oplossing komen voor alleen komend theaterseizoen. Maar hoe moet het de jaren daarna?" vraagt Van der Nat, statenlid voor de SP. "Het kan toch niet zo zijn dat, doordat de Provincie de aanbieder van de ene Jeugdtheaterinstelling een subsidie geeft, daarmee een andere, lokale instelling overbodig wordt gemaakt!"

U bent hier