h

SP presenteert voorstellen versterking jeugdzorg

19 december 2007

SP presenteert voorstellen versterking jeugdzorg

Vandaag heeft de SP statenfractie van Zuid-Holland het rapport "JU!ST JEUGDZORG" gepresenteerd met daarin 8 aanbevelingen om de jeugdzorg op korte termijn te versterken. SP-statenlid Eva de Bakker heeft naar aanleiding van werkbezoeken en gesprekken met ruim 65 mensen uit de jeugdzorg, zowel ouders en jeugdigen als medewerkers dit rapport geschreven. “Zolang er kinderen en jongeren onterecht in een jeugdgevangenis worden opgesloten en zolang er jeugdigen op straat moeten leven, moet de provincie haar verantwoordelijkheid nemen,” aldus De Bakker.
De SP wil deze en andere knelpunten aanpakken middels de voorstellen uit het rapport. Uit het rapport blijkt dat een veelgehoorde klacht in de jeugdzorg is, dat hulpverleners veel tijd, kwijt zijn aan bureaucratie, in plaats van dat ze die tijd kunnen besteden aan zorg.

“Veel van de werknemers die we hebben gesproken zijn soms zelfs meer dan de helft van hun tijd kwijt zijn aan het invullen van formulieren,” zegt De Bakker. “Dit is aan de ouders en kinderen niet uit te leggen, zij willen enkel hulp! Mede om die reden heeft de SP een meldpunt geopend om van de betrokkenen zélf te horen waar de bureaucratie ontstaat en hoe die opgelost kan worden.”

Schrijnend vindt de SP het relaas in het rapport van een jongen onterecht in een jeugdgevangenis. De SP pleit daarom voor meer crisisopvang en behandelplaatsen zodat geen kind noodgedwongen in een jeugdgevangenis hoeft te belanden.

Daarnaast stelt de SP dat de leeftijdsgrens van 18 jaar moet worden versoepeld. De Bakker: “Instellingen krijgen voor iemand van 18 jaar geen geld voor behandeling, maar de hulpverleners vinden het onverantwoord het zorgtraject niet af te maken. Je kan iemand niet op zijn of haar 18de verjaardag uit de jeugdzorg zetten. Daarom moet er een overgangsperiode komen tot 23 jaar.”


Het rapport biedt nog meer aanbevelingen, zoals het inzetten op preventie, structureel meer geld en een permanente campagne tegen kindermishandeling.

Het rapport is aangeboden aan verschillende instellingen en aan verantwoordelijk gedeputeerde Van de Vondervoort. De komende tijd zal de SP met voorstellen komen om de jeugdzorg te verbeteren, onder andere omtrent dak- en thuisloze jongeren.

Het meldpunt Bureaucratie is te bereiken via www.zuidholland.sp.nl

Rapport downloaden

U bent hier