h

Nut en noodzaak Rijnlandroute nog lang niet aangetoond

9 februari 2008

Nut en noodzaak Rijnlandroute nog lang niet aangetoond

Lees hieronder de reactie van Erik Maassen op de uitlatingen van de voorzitter van de Kamer van Koophandel over de Rijnlandoute in het Leidsch Dagblad van afgelopen vrijdag. Nut en noodzaak Rijnlandroute nog lang niet aangetoond

In het Leidsch Dagblad van 8 februari zijn een paar onjuistheden te vinden in het artikel over de Rijnlandroute. Dit illustreert goed hoe de discussie wordt gevoerd, want het lijkt een gewoonte te worden in deze discussie dat halve feiten als hele waarheden worden gepresenteerd. Zo citeert het LD de voorzitter van de Kamer van Koophandel, Schuttenbeld, die stelt dat de nut en noodzaak van de Rijnlandroute al lang zouden zijn aangetoond. Dit is echter volledig onjuist. De komende maanden discussieert Provinciale Staten, de uiteindelijke opdrachtgever van de weg, juist over de nut en noodzaak van deze weg. Dat houdt dus in dat nut en noodzaak nog niet vast staan, iets wat voorstanders van de weg maar blijven beweren.
Een tweede fout in het artikel gaat over het alternatief dat Voorschoten heeft aangedragen, het ‘oppimpen’ van de Churchilllaan. In het artikel wordt geclaimd dat dit alternatief al is onderzocht in 2005, en te duur werd bevonden. Het klopt dat er in 2005 een aanpassing van de Churchilllaan is onderzocht, maar die aanpassing lijkt in de verste verte niet op de aanpassing die Voorschoten nu voorstelt.
De derde fout in het artikel is de bewering dat zowel de Tweede Kamer als de provincie Zuid-Holland voor de aanleg van de nieuwe weg zijn. Aangezien het besluit over de aanleg nog moet worden genomen, is dit natuurlijk onzin. In de Tweede Kamer is onlangs besproken of het Rijk zou meebetalen aan de Rijnlandroute, maar een beslissing hierover is uitgesteld. In provinciale staten moet de discussie over de weg nog beginnen.

De bovenstaande fouten in het artikel van 8 februari zijn geen toeval. Ik heb gemerkt dat voorstanders van de weg vaak creatief met de waarheid omgaan om aan te willen tonen dat de weg er maar moet komen. Daarnaast wordt vaak, ook weer in dit artikel, de indruk gewekt dat het besluit over de Rijnlandroute al genomen is, en dat tegenstanders een achterhoede gevecht voeren. De waarheid is echter dat nut en noodzaak van de weg nog niet zijn aangetoond, er nog geen enkel besluit is genomen, en er bij lange na niet genoeg geld beschikbaar is om de weg aan te leggen. En wat mij betreft komt die weg er ook niet.

Erik Maassen
Lid Provinciale Staten voor de SP

U bent hier