h

Provincie schrapt in jeugdzorg zonder debat

6 februari 2008

Provincie schrapt in jeugdzorg zonder debat

De SP in Zuid-Holland maakt zich zorgen over de beslissing van de provincie om hulpverleningstaken bij Bureau Jeugdzorg te schrappen. De coalitiepartijen van het provinciebestuur willen dat Bureau Jeugdzorg zich enkel richt op zogenaamde kerntaken. Volgens de SP is het nog onduidelijk wat deze kerntaken in moeten houden en heeft het debat hierover nog niet plaats gevonden. "De voor- en tegen argumenten zijn nog niet gewisseld en Bureau Jeugdzorg zelf heeft nog niet aan kunnen geven wat zij onder haar kerntaken verstaat," zegt SP-statenlid Eva de Bakker. "Ondanks dat het debat in Provinciale Staten nog moet plaats vinden, zijn al subsidies geschrapt en staan verschillende succesvolle taken onder druk. Dit zal ten koste gaan van de hulp die jeugdigen en ouders nodig hebben." De verantwoordelijk gedeputeerde, Van de Vondervoort, heeft toegegeven "op de muziek vooruit te lopen" en alvast een voorschot te nemen op het debat. De Bakker zegt dat de Jeugd Preventie Teams; een belangrijk programma om te zorgen dat jongeren niet afglijden in jeugdcriminaliteit, niet meer mogen uitvoeren. Ook staan de Familie Netwerk Beraden onder druk. "Dit zijn twee voorbeelden van goedlopende, preventieve opvoedingsondersteuning waar Bureau Jeugdzorg aan meewerkt, die niet mogen verdwijnen zonder dat er een alternatief is," aldus De Bakker.

"Gedeputeerde Staten grijpen de komst van de Centra voor Jeugd en Gezin aan om taken af te stoten," zegt De Bakker vervolgens, "Bovengenoemde preventieve programma's wil men daaronder brengen. Maar het is nog niet duidelijk hoe de Centra voor Jeugd en Gezin eruit komen te zien. Laat staan dat duidelijk is hoeveel geld ermee gemoeid zal zijn." Volgens de SP ziet het er naar uit, dat de provincie wil dat de gemeenten deze taken op zich nemen, maar sommige gemeenten zullen hiervoor onvoldoende geld hebben of geld voor willen vrij maken. De kans dat er gaten vallen in de zorg en hulpverlening voor jeugdigen wordt daarmee erg groot, aldus de SP.

Het debat, dat nog in Provinciale Staten gevoerd zal worden, zal gaan over de taken die de provincie zichzelf geeft. "Een discussie over wat de kerntaken van de provincie moeten zijn, is goed. Maar daar moeten Gedeputeerde Staten niet op vooruit gelopen worden. Dat gebeurt op het gebied van de jeugdzorg nu wel en is daarmee een schoffering van de volksvertegenwoordiging. En erger nog, dit gebeurt over de hoofden van Bureau Jeugdzorg, de gemeenten en alle betrokken kinderen en jongeren heen!"zegt De Bakker.

U bent hier