h

Stoppen grondwaterwinning DSM Delft levert jaarlijks 1 miloen euro op

28 maart 2008

Stoppen grondwaterwinning DSM Delft levert jaarlijks 1 miloen euro op

SP-statenlid Wiel Senden heeft Gedeputeerde Staten van de Provincie Zuid-Holland schriftelijk gevraagd om de grondwaterwinning van DSM in Delft drastisch te reduceren en op termijn te stoppen. Bij volledig stoppen kan jaarlijks ongeveer 1 miljoen euro aan gemeenschapsgeld worden bespaard.
De grondwaterwinning van DSM diende oorspronkelijk voor koelwaterdoeleinden. Omdat DSM voor de huidige bedrijfsvoering geen koelwater meer nodig heeft wil het bedrijf de winning beëindigen. De Provincie vreest echter dat beëindiging kan leiden tot onaanvaardbare stijging van de ondiepe grondwaterspiegel met mogelijk schade aan gebouwen tot gevolg. Uit een zogenaamde tijdreeksanalyse van het ingenieursbureau Haskoning bljkt evenwel dat deze vrees ongegrond is en dat vergaande reductie met monitoring van de gevolgen een reëel alternatief is voor het blijven winnen tegen hoge kosten.

Wiel Senden: “Door de winning sterk te verminderen en op termijn te stoppen kunnen veel kosten worden bespaard. Het is wel raadzaam de effecten op de grondwaterspiegel goed in de gaten te houden. Mocht het grondwater te sterk stijgen dan kan de winning moeiteloos weer opgevoerd worden tot de oude hoeveelheid. Maar ik verwacht niet dat dat nodig is. Volledig stoppen levert een jaarlijkse besparing van ongeveer 1 miljoen euro, geld dat we veel nuttiger kunnen gebruiken”

U bent hier