h

Hervorming provincie blijkt kaalslag

15 april 2008

Hervorming provincie blijkt kaalslag

“De hervorming die de provincie Zuid-Holland heeft ingezet onder de naam ‘Provincie Nieuwe Stijl’, blijkt in werkelijkheid een bezuinigingsronde te zijn.” Dit zegt SP-statenlid Erik Maassen nadat de eerste plannen van het programma ‘Provincie Nieuwe Stijl’ naar buiten zijn gebracht. Deze plannen behelzen onder meer het stopzetten van de provinciale subsidies voor de monumentenwacht en het T-team, een project voor dak- en thuislozen. De SP-fractie is niet te spreken over de voorstellen. Maassen: “Het hervormingsplan heeft meer weg van een kaalslag. De provincie schrapt in het wilde weg subsidies voor waardevolle projecten.” De eerste klappen vallen in de jeugdzorgsector, bijvoorbeeld het T-team, een project voor de opvang van dak- en thuislozen in Dordrecht. De provincie draagt nu anderhalve ton bij aan dit project, maar wil deze subsidie nu stopzetten. Ook staan Jeugd Preventie Teams onder druk. In deze teams werken medewerkers van Bureau Jeugdzorg en de politie samen om negatief gedrag van jongeren te voorkomen. Zowel gemeenten als de korpsleiding en Bureau Jeugdzorg hebben kritisch gereageerd naar de provincie.

Daarnaast wil de provincie de subsidie voor de monumentenwacht stopzetten. Deze dienst van het Erfgoedhuis Zuid-Holland wordt gezien als een succesformule, die eigenaars van monumenten adviseert bij het opknappen en restaureren. Het Erfgoedhuis voelt zich door de aankondiging overvallen, en heeft inmiddels een brandbrief aan alle statenleden gestuurd. Ook de vereniging van kleine kernen, die de leefbaarheid in die kernen wil vergroten dreigt zijn financiële bijdrage te verliezen. De bewoners van kleine kernen zitten toch al in de hoek waar de klappen vallen: Onlangs schrapte de provincie al de subsidie van de bibliobus, voor deze inwoners vaak de enige mogelijkheid voor bibliotheekbezoek.

Het programma ‘Provincie Nieuwe Stijl’ worden woensdag besproken in de verschillende commissievergaderingen van de provincie. Statenlid Maassen (SP) twijfelt sterk aan de reden voor en de snelheid voor deze hervorming. “De provincie wil geen geld besteden aan taken waarvan men zegt dat het geen provinciale taak is. Ze vindt dat deze projecten maar door gemeentes moeten worden betaald, maar die kunnen dat vaak niet alleen aan. Ook wil de provincie graag een structureel gat op de begroting van 6 miljoen dichten. Daardoor lopen deze waardevolle projecten nu gevaar. Ondertussen gaat de provincie wel door met een kostbaar economisch programma dat zeker niet tot de provinciale taken hoort.” Bij het stellen van de uitgangspunten van het project ‘provincie nieuwe stijl’ heeft de SP als enige tegen gestemd.

U bent hier