h

Provinciebestuur positief over voorstel SP schone mobiele werktuigen

27 april 2008

Provinciebestuur positief over voorstel SP schone mobiele werktuigen

De SP statenfractie in Zuid-Holland heeft in maart door schriftelijke vragen aan de Gedeputeerde Staten aandacht gevraagd voor de schadelijke uitstoot van mobiele werktuigen. De SP heeft gevraagd om in de huidige aanbestedingseisen van de provincie ook eisen voor de mobiele werktuigen op te nemen, in navolging van de gemeente Rotterdam. De provincie geeft in haar antwoorden aan daar iets voor te voelen, maar wil eerst nog een rapportage in mei afwachten. SP statenlid Lies van Aelst: “ Op dit moment is het zo dat de provincie zich houd aan de wettelijke eisen voor deze werktuigen, maar helaas lopen deze sterk achter op bijvoorbeeld wegvoertuigen en dat moet snel verbeteren.”
Het provinciebestuur geeft aan bereid te zijn dit aan te scherpen , als het blijkt dat dit wettelijk kan en niet te duur is. Wat de SP betreft moeten milieu eisen sterker wegen dan wat extra kosten of iets meer gedoe bij de aanbestedingen.
Van Aelst: “Als overheid moet je het goede voorbeeld geven en voorop lopen met milieuvriendelijkheid en een gezonde omgeving voor werknemers en omwonenden.”

Er zijn veel maatregelen die bouwondernemingen kunnen nemen om de uitstoot van hun mobiele werktuigen te verkleinen. Het is aan de provincie om bedrijven te stimuleren deze maatregelen zelf ook te nemen, een bedrijf zou een provinciale opdracht niet moeten krijgen als ze met te vervuilende apparaten werken. Deze eisen worden in Rotterdam al gesteld, er lopen daar een aantal pilot-projecten om de milieuprestaties van voertuigen en mobiele werktuigen op te nemen in de aanbestedingseisen.

U bent hier