h

SP wil onderzoek effecten muskusrattenbestrijding op visstanden

29 april 2008

SP wil onderzoek effecten muskusrattenbestrijding op visstanden

Verdrinkingskooi

De SP statenfractie heeft schriftelijke vragen gesteld over de visvriendelijkheid van muskusrattenbestrijding. Veel vissen sterven door klemmen, kooien en de permanente afsluiting van watergangen. Het effect van muskusrattenbestrijding op de visstanden en de daarmee verbonden natuurwaarden is nog nooit met feiten aangetoond, daarom heeft de SP een onderzoek gevraagd om deze effecten helder te krijgen. De Provincie Zuid-Holland levert ieder jaar een forse inspanning om muskusratten te bestrijden. Afsluiting van de waterwegen vind plaats om de migrerende muskusratten in de vallen te dwingen, maar in dezelfde periode migreren ook veel vissoorten.
SP statenlid Lies van Aelst: “De provincie probeert efficiënter te werken door onder andere watergangen af sluiten, maar het vangen van muskusratten mag wat de SP betreft niet op deze manier ten koste van de visstand in de betreffende gebieden!”

Deze vorm van muskusratbestrijding vindt ook plaats in natuurgebieden zoals Het Weegje bij Gouda en in de Krimpenerwaard. In dit laatstgenoemde gebied worden op dit moment vele tientallen miljoen euro’s geïnvesteerd in herstel van het typische veenweidegebied met het daarbij behorende watersysteem. In de Krimpenerwaard alleen zijn jaarlijks tussen augustus en mei al 800 afsluitingen in gebruik. Van Aelst: “Wat heeft het voor zin om aan de ene kant meer natuur te creëren en tegelijkertijd te voorkomen dat die natuur zich ook optimaal kan gaan ontwikkelen? Het gaat de SP niet alleen om vissen maar ook om zeldzame vogelsoorten die van die vissen leven.”

De SP zet zich al jaren in voor een meer diervriendelijke muskusrattenbestrijding waarbij het aantal bijvangsten fors omlaag moet. Jaarlijks worden ook vele bedreigde diersoorten in de muskusrattenvallen gevangen.

U bent hier