h

Vergunning voor bouw bij Rijnenburgermolen niet volgens regels

22 juni 2008

Vergunning voor bouw bij Rijnenburgermolen niet volgens regels

De vergunning voor de bouw van 4 woningen naast de Rijnenburgermolen in de gemeente Rijnwoude is niet volgens de regels verleend. Dit antwoordt Gedeputeerde Staten (GS) op vragen van de SP-statenfractie. De SP had vragen gesteld omdat de geplande bouw van vier woningen de molenbiotoop van de Rijnenburgermolen zou bedreigen. Statenlid Maassen is erg tevreden over de antwoorden van GS. “Een molenbiotoop moet er voor zorgen dat een molen kan blijven draaien. Als de molenbiotoop verslechterd, komt de sloop van zo’n molen dichterbij. Daarom zijn er strenge regels voor het bouwen in een molenbiotoop. Die regels zijn bij het verstrekken van deze vergunning niet juist toegepast. De provincie tikt de gemeente Rijnwoude terecht op de vingers.”

Maassen spreekt zijn vertrouwen uit in het verdere verloop. “De provincie schrijft dat de regels zijn overtreden, en dat ze de gemeente hierop zullen aanspreken. Ik ga er vanuit dat ze de regels strikt zullen handhaven. 2007 Was het nationale jaar van de molen, Zuid-Holland heeft toen veel aandacht aan molens besteed. Ik neem aan dat ook in 2008 de molens nog wat aandacht krijgen.”

Overigens is de Rijnenburgermolen slecht onderhouden, en al enkele jaren buiten gebruik. Voor de SP geen reden om de molen af te schrijven. “Als de molenbiotoop nu wordt geschonden, komt de Rijnenburgermolen nooit meer in bedrijf”, zo stelt Maassen. “Daarom zijn wij ook erg tevreden met de toezegging van GS om met de gemeente Rijnwoude, de Zuidhollandse molenstichting en de stichting Rijnenburgermolen om de tafel te gaan zitten om snel tot restauratie over te gaan.”

U bent hier