h

Verruimen vergunning Derde Merwedehaven onverantwoord

13 juni 2008

Verruimen vergunning Derde Merwedehaven onverantwoord

SP-statenlid Wiel Senden heeft Gedeputeerde Staten van de Provincie Zuid-Holland schriftelijk gevraagd waarom de Afvalstort Derde Merwedehaven te Dordrecht toestemming heeft gekregen om het storten van asbest te verruimen van 2 naar 4 stortfronten en waarom de asbestmetingen in de lucht niet meer plaats hoeven te vinden. De SP-fractie vindt dit onverantwoord gezien de reeds lang bekende gevaren van asbest. Als gevolg van contact met asbestdeeltjes in het heden en in het verleden overlijden per jaar ongeveer 700 Nederlanders. De meeste van de asbestslachtoffers zijn mensen, die beroepsmatig in contact zijn gekomen met asbestdeeltjes in de lucht, maar er zijn ook slachtoffers, die asbestkanker (mesothelioom) hebben gekregen door contact met verwaaide asbestdeeltjes, bijvoorbeeld vanuit wegen, die met asbestresten zijn verhard. In de heersende windrichting van de Derde Merwedehaven ligt Sliedrecht. Het is zaak om verwaaiing van asbestdeeltjes richting Sliedrecht zoveel mogelijk te voorkomen.

De SP heeft daarom de volgende schriftelijke vragen gesteld over de werkwijze op de afvalberging Derde Merwedehaven:

1) Hoe verklaart u in het licht van bovenstaande toelichting het stopzetten van de asbestmetingen in de lucht op de Derde Merwedehaven?

2) Wat is de reden om de Derde Merwedehaven toe te staan het storten van asbest te verruimen van 2 naar 4 stortfronten?

3) Neemt de kans dat er onnodig asbest in de lucht komt hierdoor niet toe?

4) Hebt u het verruimen van de vergunning vooraf overlegd met de gemeente Sliedrecht, waarvan de inwoners immers de meeste hinder van de stort ondervinden gezien de heersende windrichting?

5) Is het juist dat de Derde Merwedehaven vorig jaar nog boetes van 56.000 en 50.000 euro heeft gehad voor het respectievelijk storten op vier fronten en het niet uitvoeren van de asbestmetingen in de lucht?

6) Kunt u zich voorstellen dat het verruimen van de vergunning juist op dit moment overkomt als het belonen van slecht gedrag?

U bent hier