h

Spoortracé Rijnlandroute wordt afgeserveerd na gegoochel met cijfers

8 oktober 2008

Spoortracé Rijnlandroute wordt afgeserveerd na gegoochel met cijfers

“De mogelijkheid om de Rijnlandroute in een tunnel onder Leiden aan te leggen wordt te snel afgeserveerd.” Dat stelt SP-statenlid Erik Maassen als reactie op gedeputeerde staten (GS). Dit zogenaamde spoortracé was op initiatief van bewoners van de Stevenshof onderzocht, maar wordt nu vanwege te hoge kosten afgeserveerd. Maassen is hier niet over te spreken: “Het is onduidelijk waarom de kosten voor het spoortracé zo hoog zijn. Het provinciebestuur vergelijkt die kosten vervolgens met een verkeerde variant van de Rijnlandroute.
Hierdoor lijkt het alsof het spoortracé twee keer zo duur is, maar de bedragen liggen in werkelijkheid veel dichter bij elkaar. Dit is gewoon gegoochel met cijfers.” Volgens Maassen is het besluit om het spoortracé af te laten vallen nog niet definitief.
Maassen: “Provinciale Staten heeft hier het laatste woord over. Dat is heel duidelijk afgesproken.”

De SP is nog steeds tegenstander van de Rijnlandroute, maar het spoortracé neemt volgens Maassen veel van de bezwaren weg.
“Wij zijn tegen de Rijnlandroute omdat de Leidse wijk Stevenshof en Voorschoten dan onleefbaar worden. Bovendien moet er veel waardevol polderlandschap wijken voor de Rijnlandroute, en loopt ook het spoorwegmuseum de kans dat het moet wijken, terwijl de reistijdwinst voor de auto’s minimaal is. Als er wordt gekozen voor het spoortracé onder Leiden door, krijgen de Stevenshof en Voorschoten geen vierbaanssnelweg voor de deur en blijven de polders en het spoorwegmuseum behouden. Daar komt nog bij dat de reistijdwinst veel hoger is. De voordelen zijn dus enorm” aldus Maassen.

U bent hier