h

Uitlatingen Commissaris over salarissen bestuurders bij de overheid onverantwoord

3 oktober 2008

Uitlatingen Commissaris over salarissen bestuurders bij de overheid onverantwoord

De fractievoorzitter van de SP in de Provinciale Staten van Zuid-Holland, Bart Vermeulen, wil opheldering over de uitspraken van de Commissaris van de Koningin Jan Franssen over de salarissen van overheidsbestuurders.
Naar de mening van Franssen zijn die te laag en moet de zogeheten Balkenendenorm (de maximale hoogte van salarissen bij de overheid) omhoog. Franssen, die als Commissaris van de Koningin de sollicitatiebrieven ontvangt van kandidaten, die burgemeester willen worden in Rotterdam, stelt dat er personen zijn die niet willen solliciteren vanwege het te lage salaris.
Naar de mening van de SP zijn die uitspraken onverstandig en ook onnodig. SP-fractievoorzitter Bart Vermeulen: “Franssen verstoort met zijn uitspraken de lopende procedure rondom de opvolging van de burgemeester van Rotterdam. Ondanks eerdere toezeggingen om geen mededelingen te doen over de lopende procedure schept hij met zijn uitspraken een negatief beeld van de kandidaten die wel hebben gesolliciteerd omdat die genoegen nemen met het huidige salaris. Er zou juist niet geselecteerd moeten worden op financiële motieven, maar op motieven als hart voor de stad en de publieke zaak.”

In de schriftelijke vragen gaat Vermeulen ook verder in op de beloning van commissarissen van de koningin. Franssen vult zijn inkomen sinds jaar en dag aan met talloze bijbanen en komt zeer waarschijnlijk fors boven de Balkenendenorm uit. Opheldering over de extra inkomsten wil hij niet geven ondanks herhaalde verzoeken van de SP.

Vermeulen: “Het lijkt er op dat Franssen met deze uitspraak ook zijn eigen inkomen wil beschermen. Commissarissen zitten bij de top van de best betaalde Nederlanders. Als dat niet genoeg is maak ik me grote zorgen over de motieven van degenen, die commissaris van de koningin willen worden.”

U bent hier