h

SP: "Geen dure woningen maar groener Valkenburg"

22 januari 2009

SP: "Geen dure woningen maar groener Valkenburg"

De SP vindt dat de 500 woningen in het ‘internationale topmilieu’ uit de plannen voor het voormalige vliegkamp Valkenburg geschrapt kunnen worden. SP-statenlid Erik Maassen ziet liever dat de schaarse ruimte wordt gebruikt om het groene gebied tussen Valkenburg en Wassenaar groter te maken: "We moeten voorkomen dat de bebouwde kom hier helemaal aan elkaar groeit. Er moet een groene buffer blijven, zodat dieren nog van de duinen naar het groene hart kunnen gaan. Uit onderzoek blijkt dat er helemaal geen vraag is naar die dure woningen." Volgens gedeputeerde Van Dijk is de provincie door het Rijk verplicht om de 500 dure woningen te bouwen. Maassen is hiervan niet overtuigd: "Van Dijk heeft deze week moeten toegeven dat het Rijk dit nergens heeft vastgelegd. Zuid-Holland is dus helemaal niet verplicht om die woningen te bouwen." Onderzoek toont bovendien aan dat de vraag naar dure woningen beperkt is. Maassen: "In Den Haag bleek dit ook in de praktijk. Bovendien is hierna de huizenmarkt ook nog ingestort. Het is dus maar de vraag of die huizen ooit worden verkocht. Waarom zou je er dan zoveel groen voor opofferen?"

Uit het AD regio Den Haag van afgelopen dinsdag blijkt dat minister Cramer (VROM) niet wil dat de groene buffer tussen Wassenaar en Valkenburg wordt verbreed. Maassen is niet onder de indruk van haar brief: "Ze probeert de provincie gewoon te chanteren. De minister schrijft dat Zuid-Holland geen nieuw standpunt mag innemen, omdat anders de rijksbijdrage aan andere projecten wel eens gevaar zou kunnen lopen." Maassen vindt dit standpunt ondemocratisch: "Dat gedeputeerde Van Dijk in achterkamertjes afspraken met de minister heeft gemaakt, wil nog niet zeggen dat Provinciale Staten niet anders mogen besluiten. De volksvertegenwoordiging neemt in een democratie het uiteindelijke besluit, niet de gedeputeerde of de minister."

Dat minister Cramer grote druk probeert uit te oefenen om een brede groene buffer tegen te houden bevreemdt de SP. "Ik dacht dat de M van VROM voor Milieu stond, maar minister Cramer wil kennelijk zo weinig mogelijk groen tussen Valkenburg en Wassenaar," aldus statenlid Maassen (SP).

U bent hier