h

SP: Geen verdrinkingsvallen meer voor muskusratten

14 januari 2009

SP: Geen verdrinkingsvallen meer voor muskusratten

Verdrinkingskooi

De SP in provinciale staten pleit voor preventieve maatregelen om het lijden van muskusratten bij de bestrijding te verminderen. De partij wil onder andere dat de er geen muskusratten meer in verdrinkingskooien gevangen worden.
De Provincie Zuid-Holland vangt en doodt elk jaar vele duizenden muskusratten. Een deel van de muskusratten vangt de provincie door ze te laten verdrinken in verdrinkingskooien.
Al sinds de SP in 1995 in provinciale staten kwam is dit de SP een doorn in het oog en pleit de partij voor alternatieven en nu lijkt er ook eindelijk meer draagvlak voor.
De Bestuurlijke Commissie Muskusrattenbestrijding schrijft in een advies aan de provincie om snel te onderzoeken of het dierenleed beperkt kan worden. SP statenlid Lies van Aelst: “Bij het nut en de noodzaak van de huidige manier van muskusrattenbestrijding zijn grote vraagtekens te zetten, maar zolang de bestrijding aan de gang is moet dat op een zo diervriendelijke manier gebeuren en verdrinkingsvallen horen daar zeker niet bij. Als je jonge katjes onder water verdrinkt heb je in dit land een groot probleem, maar de overheid mag blijkbaar muskusratten een lijdensweg onder water bezorgen.
Wat mij betreft stoppen we morgen met de verdrinkingskooien.”

De SP heeft meer bezwaren bij de huidige manier van muskusratten bestrijden.
Tijdens de commissievergadering van 14 januari riep de SP de gedeputeerde ook op om er voor te zorgen dat watergangen niet meer worden afgesloten om ratten in de vallen te dwingen. Deze afsluitingen gaan ten koste van de vismigratie voor paring en er komen ook veel vissen in deze vallen terecht.
Van Aelst: “Als de provincie de eigen doelstellingen voor natuurbeheer serieus neemt dan moet men veel kritischer zijn op de negatieve kanten van de muskusrattenbestrijding. De provincie wil een aantal natuurgebieden het typische veenweidegebied terug geven, maar hier hoort ook een goede onderwaterfauna bij. Vissen en andere beschermde dieren horen dan ook niet in kooien of klemmen terecht te komen.”

De SP riep de gedeputeerde verder op om aan te sluiten bij testprojecten in onder andere Friesland waarbij bij de aanleg van nieuwe oevers preventieve maatregelen worden genomen om muskusratten te weren. Voorkomen is immers beter dan genezen.

U bent hier