h

Kritiek VVD op nieuw tracé Rijnlandroute opportunistisch

23 maart 2009

Kritiek VVD op nieuw tracé Rijnlandroute opportunistisch

De kritiek van de provinciale VVD op de mogelijkheid om de Rijnlandroute langs het Valkenburgse Meer aan te leggen, heeft de SP verrast. “Ik ben blij dat de VVD nu ook inziet wat de consequenties van de Rijnlandroute zullen zijn,” aldus SP-statenlid Erik Maassen. Dat de VVD geen Rijnlandroute door de groene buffer tussen Wassenaar en Nieuw-Valkenburg wil is volgens Maassen opportunistisch: “Ook in Voorschoten en de Stevenshof zal de Rijnlandroute veel overlast gaan veroorzaken. De Stevenshofpolder is ook onderdeel van de groene bufferzone. Maar daar wil de VVD juist zo snel mogelijk een vierbaanssnelweg aanleggen. Kennelijk wegen de belangen van Wassenaar zwaar voor de VVD.” Afgelopen week bleek dat het Rijk overweegt de Rijnlandroute langs het Valkenburgse Meer, door de groene buffer tussen Wassenaar en Nieuw-Valkenburg aan te leggen, de zogenaamde buitenom-variant. Direct reageerden de provinciale VVD en het provinciale projectbureau voor Nieuw-Valkenburg negatief op dit plan: De buitenom-variant zou de natuur aantasten, en veel geluidsoverlast veroorzaken in Nieuw-Valkenburg en Wassenaar. SP-statenlid Maassen is het hier van harte mee eens: “De Rijnlandroute gaat inderdaad ten koste van natuurgebied, en gaat inderdaad veel overlast veroorzaken voor de mensen die langs het tracé wonen. Daarom is de SP ook fel tegen de aanleg van die weg.”

Maassen is verheugd over het standpunt van de VVD, maar ook verbaasd: “Die overlast geldt ook voor andere stukken van het tracé. In Voorschoten en de Stevenshof krijgen de mensen die vierbaanssnelweg letterlijk voor de deur, en de mooie Stevenshofpolder wordt ook bedorven door de Rijnlandroute, maar daar hoor je de VVD nooit over. Sterker nog: Die partij is de grootste voorstander van aanleg van de Rijnlandroute, en steunde de plannen daarvoor de afgelopen maanden volledig kritiekloos. Ik vind het opportunistisch dat die partij ineens bezwaren heeft nu Wassenaar er last van dreigt te krijgen. Sinds de draai van de VVD bij de streekplanbespreking vorige maand heeft die partij heel wat uit te leggen in die regio” Maassen vindt ook de houding van de provincie hypocriet: “Nu zegt een provinciaal ambtenaar dat de Rijnlandroute hier niet moet worden aangelegd, omdat de dure villa’s op het voormalige vliegkamp dan niet worden verkocht. Maar toen de inwoners van de Stevenshof klaagden dat de Rijnlandroute de waarde van hun huis liet kelderen, deed de provincie dat af als zogenaamd NIMBY-gezeur, gemakkelijke kritiek van mensen die geen weg in hun achtertuin willen. De provincie meet met twee maten.”

Maassen is erg verbaasd dat het Rijk met dit plan komt. “Er is meerdere keren door minister Eurlings aangegeven dat het aanleggen van de Rijnlandroute geen Rijksbelang is. Het is een provinciaal project, waarvoor de provincie Zuid-Holland de bevoegdheid heeft. Die provincie heeft vorig jaar een democratisch besluit genomen om deze buitenom-variant af te laten vallen. Ik kan me niet voorstellen dat die variant nu zonder een beslissing van Provinciale Staten ineens toch in beeld is.”

U bent hier