h

A4 Midden-Delfland maakt van Zuid-Holland één grote file

3 september 2009

A4 Midden-Delfland maakt van Zuid-Holland één grote file

“Het besluit van het kabinet om de A4 Midden-Delfland aan te leggen, is buitengewoon onverstandig.” Dit zegt SP-kamerlid Emile Roemer. Het ontbrekende stuk A4 tussen Delft en Schiedam zal er volgens het SP-Kamerlid voor zorgen dat op bijna alle wegen rondom Rotterdam verkeersopstoppingen ontstaan. Roemer: “De minister heeft een prestigestrijd gemaakt van dit stukje weg. Ondanks dat allerlei onderzoeken aantonen dat de aanleg van de weg een onverstandige keuze is, gaat hij toch door. Alternatieven kregen bij deze minister echter nooit een eerlijke kans.”

Al 40 jaar bestaan er plannen om de A4 aan te leggen van Den Haag (Prins Clausplein) langs Delft naar Schiedam (Kethelplein), dwars door stiltegebied Midden-Delfland en door de bebouwde kom van Schiedam en Vlaardingen. De nieuwe weg brengt schade toe aan natuur en leefomgeving. De automobilist zal hier volgens Roemer echter niet mee geholpen zijn. “De files zullen zich vooral verplaatsen naar de wegen rondom dit stukje A4. Om files te verplaatsen moet de regering geen 880 miljoen euro uittrekken en mens en natuur onnodig veel overlast bezorgen.”

Het aantal files in de regio Rotterdam is volgens Roemer wel aanleiding om te zoeken naar oplossingen. “Eurlings moet in eerste instantie kijken naar het openbaar vervoer. Zo blijkt een goed systeem van snelwegbussen in combinatie met fietsvoorzieningen en frequente treinen het aantal files al fors te kunnen verminderen. Daarnaast kan ook een verbinding tussen de A13 en de A16 wellicht het verkeer beter ontlasten en het alternatief van een geheel nieuwe weg tussen de A4 bij Leiderdorp en de A16 bij het Terbregseplein (de A14) heeft nog nooit een eerlijke kans gekregen binnen het onderzoek van de minister.”

U bent hier