h

Instellingen slecht bereikbaar met openbaar vervoer

29 september 2009

Instellingen slecht bereikbaar met openbaar vervoer

Zorginstellingen zoals ziekenhuizen en verzorgingshuizen zijn niet altijd goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Dat blijkt uit een onderzoek dat de provinciale SP heeft laten uitvoeren. “Het meest opvallend is een verzorgingshuis in Langeraar,” aldus SP-statenlid Erik Maassen. “Dat ligt bijna drie kilometer van de dichtstbijzijnde bushalte. De bewoners kunnen niet zelfstandig met de bus reizen. Daardoor vergroot hun sociaal isolement.” De SP deed het afgelopen jaar in Zuid-Holland onderzoek naar de bereikbaarheid van alle zorginstellingen en onderwijsinstellingen met het openbaar vervoer. Hieruit bleek dat bushaltes vaak veel te ver weg liggen. “De regels verschillen per gebied, maar het maximum is een kilometer lopen. Dat is natuurlijk veel te ver voor veel mensen,” vertelt Maassen.

Zelfs die regel blijkt niet overal te worden gehandhaafd. “We kwamen een paar gevallen tegen waar zelfs die kilometer fors werd overschreden. De SP heeft het provinciebestuur gevraagd de geldende regels toe te passen.

Maar de regels moeten ook worden aangepast volgens de SP. “Het is nu een onoverzichtelijke bende. Overal in Zuid-Holland gelden andere regels, omdat de provincie is verdeeld in vijf zogenaamde concessiegebieden,” aldus Maassen. “Zo heeft Den Haag bijvoorbeeld hele andere regels als Leiden. Dat is niet uit te leggen.” De SP wil af van de onduidelijke versnippering.

Naar aanleiding van het onderzoek doet de SP een aantal aanbevelingen om het openbaar vervoer te verbeteren. Maassen: “Openbaar vervoer is voor veel mensen een basisbehoefte. De SP wil dat vastleggen, net zoals in Vlaanderen is gebeurd. Daar is het openbaar vervoer met goede regels de afgelopen jaren sterk verbeterd. Bij ons valt er ook nog een hoop te verbeteren. Door bijvoorbeeld vast te leggen dat elke zorginstelling en onderwijsinstelling binnen 200 meter een halte moet hebben, zorg je ervoor dat die instellingen voor iedereen bereikbaar zijn.” De SP presenteert binnenkort het gehele onderzoek.

U bent hier