h

SP: Geef duidelijkheid over Rijnlandroute!

3 november 2009

SP: Geef duidelijkheid over Rijnlandroute!

De SP wil zo snel mogelijk openheid over de besluiten die zijn genomen over de Rijnlandroute. Vorige week hebben gedeputeerde Van Dijk en minister Eurlings besloten wat de voorkeursroute wordt, en hoeveel geld de minister beschikbaar stelt. “Sindsdien hult de provincie Zuid-Holland zich echter in stilte,” aldus SP-statenlid Erik Maassen. “Wij willen nu graag weten welke afspraken er zijn gemaakt, zeker omdat er nu geruchten de ronde doen.”
Volgens het Leidsch Dagblad betaalt minister Eurlings de helft van de kosten voor de Rijnlandroute mee, een bedrag van 422 miljoen euro. De totale kosten bedragen volgens het artikel zo’n 844 euro. “Dat moet een flinke tegenvaller zijn voor de provincie,” zegt Maassen. “De provincie en de regio Holland-Rijnland hebben nu 128 miljoen klaarliggen. Er is dus kennelijk nog 300 miljoen tekort.” Maassen is vooral erg benieuwd welke variant is gekozen. “Dat houdt iedereen natuurlijk bezig. Wil de provincie nog steeds een vierbaans snelweg langs de Stevenshof en dwars door Voorschoten, of is er gekozen voor een betere variant?” Maassen is verbaasd over het hoge totaalbedrag: “Vorig jaar viel het zogenaamde ‘Korte Vliettracé’ af omdat het te duur was. Dat was een heel goed alternatief, waar weinig mensen last van zouden hebben. Dat tracé was goedkoper dan de 844 miljoen waar nu over wordt gesproken.”

Volgens hetzelfde artikel heeft de provincie een grove rekenfout gemaakt in de kostenberekening, waardoor er nu mogelijk een groot financieel probleem ontstaat. Maassen is niet verbaasd: “Ik heb al verschillende keren gewaarschuwd dat de cijfers niet klopten. Ik wil hier direct opheldering over.”

U bent hier