h

SP: Geen CO2-opslag onder Barendrecht

11 november 2009

SP: Geen CO2-opslag onder Barendrecht

De SP in Zuid-Holland wil geen CO2-opslag. SP-statenlid Lies van Aelst: “CO2-opslag is geen duurzame oplossing. Het biedt de energieproducenten mogelijkheden om door te blijven gaan met het gebruik van fossiele brandstoffen, in plaats van te investeren in echt duurzame oplossingen. Als de CO2-opslag toch doorgaat, dan zeker niet onder Barendrecht.” De SP heeft dan ook de motie in de Provincie Zuid-Holland gesteund tegen de CO2-opslag onder Barendrecht. CO2-opslag heeft volgens de SP geen positief effect op de energievoorziening. Minister Cramer wil Shell een subsidie van 30 miljoen euro geven om CO2 van de raffinaderij in Pernis op te slaan in een leeg gasveld onder Barendrecht. Nadat de bevolking zich massaal tegen deze plannen keerde, spraken ook het college, de gemeenteraad en daarna de Provinciale Staten van Zuid-Holland zich uit tegen het onzinnige en onrustmakende plan.

Door energiebesparing en duurzame energieopwekking zijn er minder fossiele brandstof nodig. Dat is goed voor de economie, goed voor de portemonnee en goed voor het klimaat. CO2-opslag is een uitzondering op die regel. Het kost een enorme hoeveelheid energie. Een kolencentrale moet drie maanden op volle kracht draaien om de jaarlijkse CO2-uitstoot van diezelfde centrale onder de grond op te slaan. De SP ziet liever dat ons belastinggeld in echte duurzame energie en energiebesparing wordt gestoken, in plaats van in deze schijnoplossing voor kolencentrales.

U bent hier