h

SP op werkbezoek in Amsterdamse Waterleidingsduinen

1 november 2009

SP op werkbezoek in Amsterdamse Waterleidingsduinen

SP statenlid Lies van Aelst en medewerker Ap de Wit hebben donderdag de Amsterdamse Waterleidingsduinen bezocht. Zuid-Hollandse bollenboeren hebben steeds vaker te maken met damherten afkomstig uit de Amsterdamse Waterleidingsduinen. Die kunnen schade aanrichten aan de bollenvelden. In de provincie is steeds vaker discussie over hoe dit opgelost moet worden. De SP is op locatie poolshoogte wezen nemen met een natuureducatievereniging. De populatie damherten is de afgelopen jaren snel toegenomen, en lijkt nog te blijven stijgen. Problemen hierbij kunnen zijn dat er niet genoeg voedsel meer is en dat andere dieren, zoals reeën, verdrongen worden. Met bioloog Gerrit-Jan de Bruyn en Henk van Haastregt van het IVN zijn de SP-ers het gebied in geweest. “De hoeveelheid damherten was goed zichtbaar, omdat het paartijd is. Maar het was ook duidelijk dat er steeds minder voedsel is. Daardoor zullen er steeds meer zieke en zwakke dieren komen” aldus Van Aelst.

Provincie Zuid-Holland heeft in het verleden aangedragen om hekken te plaatsen of de dieren af te schieten. De SP vind afschieten geen goede oplossing. “Met afschot maak je de herten schuw, en het lost de kern van het probleem niet op. Er zou meer naar een manier gekeken moeten worden om de hoeveelheid jongen te beperken, en dus het probleem bij de wortel aan te pakken op een meer diervriendelijke manier” zegt SP statenlid Lies van Aelst.

U bent hier