h

SP op de bres voor molen beneden Haastrecht

6 januari 2010

SP op de bres voor molen beneden Haastrecht

molen Beneden Haastrecht De SP ziet samen met de Werkgroep Gouda – Krimpenerwaard mogelijkheden om de in haar functioneren bedreigde molen beneden Haastrecht te beschermen. De nieuwbouw die deze molen, één van de laatste nog in bedrijf zijnde molens in Zuid-Holland, bedreigt zou wat de SP en de Werkgroep Gouda betreft heel goed op een alternatieve bouwlocatie kunnen worden gerealiseerd. Tegen over de molen beneden Haastrecht, aan de overkant van de Hollandse IJssel , staat nu een oude bedrijfslocatie. Een locatie die volgens de gemeente Gouda uitermate geschikt zou zijn voor het bouwen van een nieuw appartementencomplex. Het grote voordeel is natuurlijk dat eventuele kosten voor het opruimen van de oude bedrijfslocatie volledig worden gedekt door de opbrengst van de nieuwbouw. Een win – win situatie zou je zegen dus. Toch is dit niet helemaal het geval. Niet alleen wordt gebouwd buiten de daarvoor bestemde contour, maar ook nog eens in een gebied dat is gelegen in een gebied dat eigenlijk volgens de Provincie groen en blauw zou moeten zijn.

Ook voor het functioneren van één van de weinige nog in bedrijf zijnde molens van Zuid-Holland zou het bouwen van woningen op deze locatie ernstige gevolgen kunnen hebben. Niet eens zozeer als het gaat om de windvang, aangezien de nokhoogte van de nieuwbouw hier rekening mee houd, maar wel als het gaat om het zicht op de molen, dat door de geplande platte daken van de nieuwbouw ernstig wordt verminderd. Een andere gevolg voor de molen heeft te maken met het mogelijk maken van bewoning vlakbij de nog operationele molen. Er bestaat namelijk een grote kans dat deze molen, door de geluidsoverlast die zij produceert voor de geplande nieuwbouw, het grootste deel van het jaar niet zal mogen draaien. Met als gevolg dat haar taken moeten worden overgenomen door de aanwezige elektrische voorziening. “ “Hiermee gaat een waardevolle en duurzame manier om het water uit de polder te malen voor de Provincie Zuid-Holland verloren”, aldus Frank Johan Hoogendam, Statenlid voor de SP in Zuid-Holland.

Om te voorkomen dat deze molen verandert in een dood monument stelt de SP, samen met de Werkgroep Gouda – Krimpenerwaard, voor om de bouwlocatie aan de Zuidijsselsedijk (iets verderop langs de Hollandse-IJssel) in te zetten als alternatieve locatie voor de geplande nieuwbouw. De SP heeft de Provincie via schriftelijke vragen verzocht deze locatie, die al in het bezit van de Provincie is, in te zetten als alternatieve bouwlocatie en alles op alles te zetten om deze prachtige, nog functionerende, molen voor Zuid-Holland te behouden.

U bent hier