h

Geen dump kankerverwekkend teerhoudend asfalt in het buitenland

18 februari 2010

Geen dump kankerverwekkend teerhoudend asfalt in het buitenland

Op aandringen van de SP gaat het provinciebestuur de eis om teerhoudend asfalt thermisch te reinigen nadrukkelijker vastleggen in contracten met aannemers voor groot onderhoud van wegen. Met die eis voorkomt de provincie dat mensen in onder andere Letland, Estland en Polen door ons oude asfalt een verhoogde kans op long- en blaaskanker lopen aangezien een groot deel van het teerhoudend asfalt naar die landen geëxporteerd wordt.
SP-statenlid Lies van Aelst is tevreden: “We hadden het provinciebestuur opgeroepen om het exporteren van kankerverwekkend teerhoudend asfalt naar het buitenland te voorkomen. We zijn blij dat het college onze inzet steunt en haar beleid aanpast.” Recent verschenen er berichten in de media over export van teerhoudend asfalt dat kankerverwekkend is; om die reden is er in het Landelijk Afvalbeheersplan de verplichting opgenomen om het thermisch te reinigen. De verwerkers hebben nu echter op grond van een Europese regel een maas in de wet gevonden om het veel goedkoper te kunnen exporteren. ‘De gezondheid van mensen kunnen we niet op het spel zetten vanwege een maas in de Europese regels’, vindt Lies van Aelst.

Thermische reiniging houdt in dat de kankerverwekkende stoffen door verhitting uit het asfalt worden verwijderd. Daarna kan het asfalt weer worden gebruikt als verharding onder wegen en dijken. De thermische reiniging is duurder dan exporteren. De provincies betaalden al wel op basis van de Nederlandse regels voor thermisch reinigen van duizenden tonnen teerhoudend asfalt.
De asfaltverwerkers die nu exporteren steken dus ook nog eens dikke winsten aan gemeenschapsgeld in hun zak.
“Er wordt in feite niet geleverd wat wordt verwacht”, zegt Van Aelst. “De provincie zal moeten nagaan of hier sprake is van wanprestaties en alsnog thermische reiniging eisen. Als dat niet meer gaat dan moet het geld worden teruggevorderd”.

U bent hier