h

SP niet te spreken over torenhoge verbouwingskosten Hoogheemraadschap

19 februari 2010

SP niet te spreken over torenhoge verbouwingskosten Hoogheemraadschap

De SP in Provinciale Staten is niet te spreken over de verbouwing van het hoofdkantoor van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Dit stelt de partij naar aanleiding van het besluit van het Hoogheemraadschap om de verbouwing van het hoofdkantoor in Leiden niet te versoberen.
Het hoogheemraadschap gaat het pand voor 13 miljoen euro verbouwen vanwege het feit dat er meer werknemers gehuisvest worden, maar laat besparingen achterwege vanwege de uitstraling van de inrichting.

SP-fractievoorzitter Bart Vermeulen: “Uiteraard moeten de extra werknemers een fatsoenlijke werkplek krijgen en daar mag best extra geld aan besteed worden. Maar ruim 100.000 euro per extra werknemer is buiten proportie en niet uit te leggen als ook nog eens de lasten voor de inwoners met bijna 10% stijgen. Ook een waterschap moet zich in deze economisch zware tijden bewust zijn van haar verantwoordelijkheid op dat punt. Dat doet Rijnland op dit moment niet.” Na bestudering van het voorstel van de Verenigde Vergadering van het hoogheemraadschap valt het de SP ook op dat de reden om niet te versoberen opvallend vaak de uitstraling van de inrichting van het gebouw is. Daarmee laat het waterschap een besparing van 2,5 miljoen euro liggen. Opvallend is ook dat de verbouwingskosten rond de zomer nog werden geschat op 4,3 miljoen euro.

Vermeulen: “Het hoogheemraadschap moet zich niet zorgen maken over de uitstraling van de inrichting, maar om hun taak om te zorgen voor schoon water en veiligheid met betaalbare lasten voor de inwoners. Dat het hoogheemraadschap zo bezig is met de interne uitstraling geeft al aan dat de bestuurders mijlenver afstaan van de inwoners van hun schap. Geen wonder dat de opkomst bij waterschapsverkiezingen zo laag is.
Het lijkt me goed als het provinciebestuur zich als toezichthouder maar eens over deze kwestie uitspreekt. Ik zal Gedeputeerde Staten om opheldering vragen.”

Het lijkt de SP in ieder geval beter als de bestuurlijke taken van de waterschappen op termijn naar de provincie gaan en dat de waterschappen als uitvoeringsorgaan hun belangrijke werk voortzetten. Op die manier kan er onder andere goedkoper gewerkt gaan worden.

U bent hier