h

Gemaal Gouderak nu echt visvriendelijk maken

25 juni 2010

Gemaal Gouderak nu echt visvriendelijk maken

De renovatie van het gemaal Verdoold bij Gouderak wordt uitgesteld omdat de bouwkundige staat van de fundamenten veel slechter is dan werd verwacht. De SP is blij met dit uitstel. Met de plannen zoals die er nu liggen, zou het gemaal niet visvriendelijk genoeg worden. Vooral voor de schieraal, dat is de aal die op reis gaat naar de Sargassozee om zich daar voort te planten, is de gekozen variant niet de beste. “De Provinciale Staten hebben in 2008 twee SP-voorstellen aangenomen om gemalen zo visvriendelijk mogelijk te maken. De SP is van plan Gedeputeerde Staten hieraan te houden,” zegt SP-statenlid Lies van Aelst. De meest diervriendelijke optie is waarschijnlijk niet duurder dan andere mogelijkheden en wat betreft energieverbruik en onderhoudskosten zelfs goedkoper. Er is dus volgens de SP geen enkele reden om te kiezen voor visonvriendelijke pompen.

Van Aelst zegt: “Als een gemaal niet visvriendelijk is, gaat er aan de ene kant een levende vis in, en komt deze er in stukjes aan de andere kant weer uit. Je kunt de vis wel uit de pompen weghouden door ze af te schrikken met stroboscooplampen maar dat is niet ideaal. De Provincie kan en moet dit nu voorkomen, omdat gemaal Verdoold na de vernieuwing weer vele tientallen jaren mee moet gaan en omdat ze de helft van de vernieuwingskosten (4,15 miljoen euro) betaalt!”

De SP riep al eerder op het gemaal zo visvriendelijk mogelijk te maken. Dat kon toen niet volgens het provinciebestuur, omdat de bedrijfszekerheid en visvriendelijkheid van pompen nog niet voldoende bewezen zou zijn. Bovendien was er in de planning te weinig rek om dat wel te testen. Nu de renovatie uitgesteld is, en verschillende pompleveranciers melden dat met hun pompen wél een visvriendelijker gemaal mogelijk is, vindt de SP dat deze ook aangelegd moet worden.

U bent hier