h

Veel klachten over hybride bussen

11 augustus 2010

Veel klachten over hybride bussen

De hybride bussen die in de omgeving van Leiden rijden leiden tot veel ongemak bij gebruikers. Tijdens een onderzoek van SP-statenleden Erik Maassen en Harre van der Nat bleek dat passagiers en chauffeurs veel klachten hebben over het gebruiksgemak van de nieuwe bussen. Zo is de opstap voor de banken veel te hoog, glijden veel mensen van de banken en vallen mensen door het glooiende gangpad. Vooral ouderen hebben hier last van. Chauffeurs klagen over dode hoeken en een gebruiksonvriendelijke inrichting. De SP heeft tijdens verschillende ritten klachten verzameld, en heeft daar vragen over gesteld. Enkele jaren geleden startte provincie Zuid-Holland een pilot met de milieuvriendelijke hybride bussen, die minder uitstoot hebben en minder lawaai maken. Inmiddels rijden er 28 van deze bussen in de regio Leiden, die eigendom zijn van de provincie. De bussen zijn in België gekocht, maar niet aangepast aan de Nederlandse situatie.
SP-statenlid Maassen: “We zijn als SP erg voor schone en stille bussen, maar we moeten daarmee geen mensen uit de bus jagen. Aan het gemak voor de reizigers valt nog veel te verbeteren. Zo is er bijna geen ruimte in de bus. Als er twee buggy’s instaan is het hele looppad geblokkeerd. Veel stoelen staan achteruit, en de beenruimte is veel te krap. Mensen kunnen zich vrijwel niet vasthouden, en glijden regelmatig van hun stoelen. De nieuwe bussen zijn berucht, zeker onder ouderen. Het lukt hen nauwelijks om op de verhoogde stoelen te gaan zitten.”

Maassen ziet ook dat chauffeurs het moeilijk hebben: “Een rotonde komt zo’n bus bijna niet langs, daar stuurt hij veel te zwaar over. De chauffeur kan niet goed zien of er een fietser naast hem rijdt, omdat er midden op de voordeur een zwarte baan van 18 centimeter breed zit. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Daarnaast zijn er allerlei kleinigheden niet aangepast aan de Nederlandse omstandigheden. Chauffeurs hebben daar veel ongemak van.”

U bent hier