h

Erik Maassen: Rijnlandroute na de verkiezingen controversieel verklaren

17 februari 2011

Erik Maassen: Rijnlandroute na de verkiezingen controversieel verklaren

Woensdag 16 februari werd er in buurthuis De Stevensbloem in de Leidse wijk Stevenshof een debat gehouden over de Rijnlandroute, een geplande nieuwe vierbaans snelweg ten westen van Leiden. Voor de SP was Statenlid Erik Maassen daarbij aanwezig. De SP is al vanaf het begin een tegenstander van dit zeer kostbare megaproject en Maassen heeft zich de afgelopen jaren flink verzet tegen deze geldverslindende route.

Opvallend was dat de vertegenwoordigers van het CDA en de VVD zich niet (meer) voor de zogenaamde N11-West variant durfden uit te spreken, waar zij eerder jarenlang juist voor dit tracé hebben gepleit. Zij verklaarden dat ze nog geen besluit hebben genomen, maar hun keuze laten afhangen van het MER-rapport dat eind maart verschijnt. Hierop werden zij dan ook flink aangevallen.

SP Statenlid Maassen was duidelijk in zijn standpunten: "De SP vindt dat nut en noodzaak van de Rijnlandroute nooit zijn aangetoond. De verkeersproblemen rond Leiden kunnen beter worden opgelost door lokaal de problemen op te lossen. Als de andere partijen
toch kiezen voor het aanleggen van de Rijnlandroute, dan willen wij een variant die de mensen in Voorschoten en de Stevenshof niet kunnen horen, zien of ruiken."

Over de gigantische kosten die aan het project verbonden zijn, was Maassen ook zeer kritisch: "De Rijnlandroute gaat 1,1 miljard aan belastinggeld kosten. Van 450 miljoen heeft de provincie nog geen idee wie dat moet gaan betalen. Het CDA hoopt dat de minister dat gaat doen, maar dat zal niet
gebeuren. Voor provinciale wegen geldt dat het Rijk hoogstens de helft meebetaalt. Als de minister dat hele gat gaat dichten betaalt zij 70% van de Rijnlandroute. Dan zullen andere provincies ook meteen aan de deur staan te kloppen voor extra geld. Dat gaat dus niet gebeuren. De minister zal van deze provinciale weg echt geen rijksweg gaan maken zoals het CDA hoopt. Het CDA gelooft echt in sprookjes."

Ook de tijdlijn van het beslissingsproces werd door het SP Statenlid kritisch tegen het licht gehouden: "Meteen na de verkiezingen moet de provincie beslissen over de Rijnlandroute. Voor 1 mei wil de minister een besluit van Zuid-Holland hebben. Vreemd genoeg zijn er geen vergaderingen gepland voor die tijd. De gedeputeerde is dan demissionair. Het lijkt mij verstandig om de Rijnlandroute na de verkiezingen controversieel te verklaren. Dan moet de minister maar iets langer op een antwoord wachten.", aldus Maassen.

U bent hier