h

SP: D66 wil regionale omroep opheffen

17 februari 2011

SP: D66 wil regionale omroep opheffen

De woensdag gepresenteerde onderbouwing van het D66 verkiezingsprogramma betekent het einde van RTV West of RTV Rijnmond. Dat stelt SP-fractievoorzitter Bart Vermeulen. D66 wil de komende jaren fors bezuinigen op de regionale omroepen tot structureel 8 miljoen euro in 2014. De partij denkt dat te bereiken als de omroepen beter gaan samenwerken. De SP is voorstander van een goede samenwerking tussen de omroepen, maar ziet de plannen van D66 als onuitvoerbaar zonder dat een van de omroepen wordt opgeheven.

SP-fractievoorzitter Bart Vermeulen: “De omroepen werken de afgelopen jaren al steeds meer samen dus een grote besparing zit er niet meer in. Acht miljoen besparen is onmogelijk zonder fors te snoeien. Dat is bijna het bedrag dat elk van de omroepen jaarlijks van de provincie ontvangt. In feite verdwijnt er een regionale omroep als je dat bedrag wil besparen.”

Ook blijkt dat D66 de afspraken uit de Mediawet negeert. Toen in 2006 de financiering een verantwoordelijkheid werd van de provincies is in de Mediawet afgesproken dat de provincies tenminste een bepaald basisniveau aan activiteiten zouden garanderen. In Zuid-Holland zijn dat twee omroepen met een bepaalde hoeveelheid uitzendtijd.
De provincies krijgen het geld voor de omroepen van het Rijk via het Provinciefonds.
Opvallend is dat de Tweede Kamer in december vorig jaar nog een motie van D66-Tweede Kamerlid Van der Ham heeft aangenomen waarin staat dat het voor de omroepen bedoelde geld uit het Provinciefonds ook echt naar de omroepen gaat en niet naar andere zaken.

“D66 komt wel heel snel op dat standpunt terug of heeft blijkbaar een Zuid-Hollands en een landelijk standpunt. Dat maakt het er niet duidelijker op. Daarnaast zal het rijk bij lagere uitgaven aan de regionale omroepen dat bedrag gaan korten op de Zuid-Hollandse bijdrage uit het provinciefonds. Dat geld is immers voor de omroepen bedoeld. D66 rekent zich dus ten onrechte rijk” aldus Vermeulen.

In 2009 besloten alle partijen in Provinciale Staten dat de omroepen West en Rijnmond de komende vijf jaar mogen blijven uitzenden. De SP gaf daar steun aan omdat de omroepen al vijf jaar goede programma’s maken en financieel gezond zijn. Daarnaast hebben de omroepen een groot bereik en een belangrijke functie als rampenzender. En is het voor de nieuwsvoorziening van groot belang dat de omroepen zich op hun eigen gebied kunnen richten. Met 3,5 miljoen inwoners is dat een verstandige indeling waarmee zo veel mogelijk mensen van kwalitatief goed regionaal nieuws worden voorzien.

Bart Vermeulen: “De SP kan zich overigens voorstellen dat er bezuinigd gaat worden op de incidentele bijdragen van de Provincie aan de omroepen. De Provincie moet de komende jaren immers gaan bezuinigen. Maar over de mogelijkheden en de haalbaarheid van die bezuinigingen gaan we dan wel met de omroepen in gesprek. De kwaliteit van de uitzendingen staat voorop.”

U bent hier