h

SP start petitie voor volksraadpleging bij herindelingen

24 februari 2011

SP start petitie voor volksraadpleging bij herindelingen

Tot eind mei haalt de SP handtekeningen op voor een petitie waarin ze de Tweede Kamer oproept een volksraadpleging bij herindelingen verplicht te stellen.
De SP wil dat herindelingen alleen nog plaatsvinden als de bevolking daar in meerderheid voor is. In de komende tijd zijn bijna 250.000 Zuid-Hollanders bij een herindeling betrokken. Eind 2010 besloten Provinciale Staten om de gemeenten in de Krimpenerwaard samen te voegen. Alleen de SP en de Partij voor de Dieren waren daar tegen.


SP Statenfractievoorzitter Bart Vermeulen: “De SP is geen voorstander van gemeentelijke herindelingen, want ze leveren eigenlijk niets op. Integendeel, het aantal voorzieningen neemt af, de afstand tussen de inwoners en de politiek neemt toe en de opkomst bij verkiezingen daalt structureel. En grote gemeenten functioneren zeker niet beter dan kleinere.

Maar ons belangrijkste bezwaar is dat de inwoners een beslissende stem moeten hebben bij herindelingen."De SP ziet gemeenten als de belangrijkste bestuurslaag, omdat ze het dichtst bij de inwoners staan. Veel mensen hebben een sterke band met hun woonomgeving. Om die reden kan het niet dat de inwoners van gemeenten geen beslissende stem hebben bij een herindeling.

“Veel gemeenten houden geen volksraadpleging, enkele gemeenten wel, maar daar doet de Provincie dan weer niets mee en in sommige gemeenten draaien politieke partijen met hun standpunt. Een eerdere tegenstem is dan ineens een voorstem. Dat maakt het vertrouwen van de inwoners in de politiek weer kleiner. Laat dit soort beslissingen daarom aan de inwoners zelf over” aldus SP-er Bart Vermeulen.

Dinsdag begon de SP met het ophalen van handtekeningen in de Krimpenerwaard. Diverse plaatsen werden door de SP bezocht en de SP-ers gingen in gesprek met de inwoners over wat zij van de herindeling vinden. In de gesprekken bleek het aantal tegenstanders fors groter dan het aantal voorstanders van de fusie. Vermeulen: “Deze actie is niet alleen voor tegenstanders van de herindeling. Ook mensen die voor de herindeling zijn kunnen uiteraard tekenen. Het gaat erom dat inwoners zich moeten kunnen uitspreken over de herindeling. Veel mensen in Zuid-Holland hebben hiermee te maken. Ook op Goeree Overflakkee en in de regio rond Alphen aan den Rijn en Gouda speelt dit. In totaal zijn de komende tijd bijna een kwart miljoen mensen in Zuid-Holland betrokken bij een herindeling. Het is tijd om hen een stem te geven.”

Rond de zomer neemt de Tweede Kamer een besluit over de herindeling van de Krimpenerwaard. De actie van de SP loopt daarom tot eind mei. De petitie zal aan de Tweede Kamer worden aangeboden.
De petitie tekenen kan via de kaart of HIER op deze site.

Kaarten bestellen kan via: 070 441 60 41
Ook in andere gebieden met herindelingen zal de SP handtekeningen ophalen.

U bent hier