h

SP: Stop met dit Chinabeleid

9 februari 2011

SP: Stop met dit Chinabeleid

Vorige week besprak de Statencommissie Bestuur en Middelen de evaluatie van het Chinaprogramma van de provincie. Centraal stond de vraag of en hoe de provincie de banden met China vorm moet blijven geven. De SP stelde voor om te stoppen met dit Chinabeleid. Fractievoorzitter Bart Vermeulen geeft een toelichting op dit standpunt.

Waarom heeft de provincie een Chinaprogramma?

Sinds de jaren ’90 heeft de Provincie contacten in China. De bedoeling daarvan is Chinese bedrijven naar Zuid-Holland te krijgen en Zuid-Hollandse bedrijven een ingang in China te bieden. Later kwam daar nog een vriendschapsband met de Chinese provincie Hebei bij.

Dat lijkt goed voor de economie.

Dat zou je kunnen denken, maar er kleven wat ons betreft veel nadelen aan. Ten eerste is er de kwestie van de mensenrechten. China is geen democratie en er vinden mensenrechtenschendingen plaats. Door als Zuid-Holland een vriendschapsband aan te gaan legitimeer je het dictatoriale regime. Wat de SP betreft komt daar zo snel mogelijk een einde aan.
Daarnaast is het de vraag of deze contacten een taak voor de provincie zijn.

In de evaluatie staat dat de provinciale meerwaarde niet te kwantificeren is. Oftewel: we weten niet wat het concreet oplevert. Wat ons betreft vallen handelscontacten onder de nationale overheid. Zowel diverse grote steden als alle andere provincies en het rijk hebben contacten in China. Dat zorgt voor veel dubbel werk en verspilling.

Dus wat de relatie met Hebei betreft meteen de stekker eruit?

Tot nu toe is er steeds een meerderheid voor het voortzetten van de contacten met Hebei en staan we als SP behoorlijk alleen in onze kritiek.
Dus zolang we contacten houden met China moeten de mensenrechten steeds onderdeel zijn van de besprekingen die het provinciebestuur daar voert. En er moet na de verkiezingen een goed debat plaats vinden over wanneer we stoppen met deze contacten. Op dit moment is er bij een meerderheid in Provinciale Staten geen enkel idee over waar we met deze buitenlandse contacten heen moeten en of dit iets is dat de provincie moet doen.

U bent hier