h

SP wil fors bezuinigen op externe inhuur provincie

15 februari 2011

SP wil fors bezuinigen op externe inhuur provincie

De SP wil dat de provincie fors gaat besparen op de inhuur van extern personeel. Al in 2008 bleek uit onderzoek van de SP dat de 12 provincies samen voor 237 miljoen euro extern personeel inhuurden. Dat is gemiddeld 24,1 procent van de totale personeelskosten. In de provincie Zuid-Holland bedroeg het percentage externe inhuur zelfs meer dan 30 procent. In 2010 was het percentage inhuur van extern personeel slechts met 1% verminderd. SP Statenlid Wiel Senden: “De inzet van dit provinciebestuur is veel te mager. De percentages externe inhuur liggen ver boven de Roemernorm van 10 procent die de Tweede Kamer heeft gesteld. Externen inhuren wanneer dat niet nodig is, kost de samenleving heel veel geld. Men moet juist inzetten op het eigen personeel, en daarmee zorgen dat kennis en kunde in de organisatie blijven. Aan deze geldverspilling moet snel een einde komen.”

De SP krijgt veel meldingen binnen van ambtenaren die zich zorgen maken, dat zoveel geld wordt weggegooid aan dure externen terwijl er de afgelopen jaren veel ambtenaren bij de provincie weg moesten. Incidenteel een specialist inhuren is wat de SP betreft geen probleem, maar te vaak worden mensen ingehuurd voor werk dat gemakkelijk door ambtenaren in vaste dienst kan worden gedaan.

Externen krijgen vergoedingen oplopend tot 3.500 euro per dag. Naast de hoge kosten is het inhuren ook slecht voor de organisatie. “Externen gaan meestal snel weer weg en zijn minder loyaal aan de organisatie. Ze nemen bij hun vertrek ook veel kennis en kunde mee. Overheden worden bovendien lui en leiden geen eigen mensen op. Juist in tijden van crisis moet verantwoordt moet worden omgegaan met belastinggeld”, aldus de SP.

U bent hier