h

Uitslag referendum Waddinxveen overduidelijk signaal naar provincie: Geen herindeling!

3 maart 2011

Uitslag referendum Waddinxveen overduidelijk signaal naar provincie: Geen herindeling!

“91,28% van de Waddinxveners wil geen gemeentelijke herindeling met Gouda. Dit signaal kan en mag niet opzij worden geschoven door het toekomstige provinciebestuur.” Aldus SP-fractievoorzitter in Provinciale Staten Bart Vermeulen in reactie op de uitslag van het in Waddinxveen gehouden referendum.
De opkomst bij het referendum in Waddinxveen was met bijna 70% opvallend hoog.
De SP-Statenfractie zal de uitkomst van het referendum uiteraard respecteren en daar naar handelen bij de discussie over de bestuurlijke toekomst van Waddinxveen.

Bart Vermeulen: “Het is volkomen terecht dat de inwoners van Waddinxveen een referendum kregen over de toekomst van hun gemeente. Dat zouden meer gemeenten moeten doen.
Dat de inwoners zo massaal kiezen voor zelfstandig moet voor de andere politieke partijen in de provincie een heel helder signaal zijn. Waddinxveen moet en kan zelfstandig blijven.”

Bij de discussie over de gemeentelijke herindelingen in de Krimpenerwaard en op Goeree Overflakkee was de SP in Provinciale Staten steeds als enige partij tegen (De Partij voor de Dieren was in de Krimpenerwaard ook tegen). De SP spreekt dan ook de hoop uit dat de andere politieke partijen vanaf nu meer aandacht zullen besteden aan de lokale democratie in Waddinxveen en de mening van de inwoners zullen respecteren.

“Een noodzaak voor een herindeling van Waddinxveen was er niet en is er niet. Grotere gemeenten functioneren aantoonbaar niet beter dan kleinere gemeenten en herindelingen hebben veel nadelen. Het aantal voorzieningen neemt af, de kosten van een fusie zijn hoog en de afstand tussen de inwoners en de politiek neemt toe. Stop nu eens met deze zinloze schaalvergroting” aldus SP-er Bart Vermeulen.

U bent hier