h

Coalitieakkoord bekend: SP in provinciebestuur

21 april 2011

Coalitieakkoord bekend: SP in provinciebestuur

Samen met de VVD, CDA en D66 vormt de SP het nieuwe provinciebestuur van Zuid-Holland. Onderhandelen betekent altijd ook inleveren, maar met met name voor de jeugdzorg, groen en dierenwelzijn zijn goede resultaten bereikt. Ook worden gemeentelijke herindelingen niet meer van bovenaf opgelegd.

Fractievoorzitter Harre van der Nat is blij: 'We hebben een heel mooi coalitieakkoord getekend. Natuurlijk is onderhandelen ook inleveren, maar met de extra aandacht voor onder meer jeugdzorg, groen en dierenwelzijn heb ik er alle vertrouwen in dat we samen met onze gedeputeerde Rik Janssen en alle actieve leden in Zuid-Holland de komende vier jaar kunnen laten zien dat de SP het verschil kan maken.'

Zojuist hebben de vier partijen samen het coalitieakkoord gepresenteerd. Ook werd bekend dat jurist en beleidsmedewerker in de Tweede Kamer, Rik Janssen, namens de SP plaats zal nemen in het bestuur van de provincie. Janssen verving de afgelopen maanden Sadet Karabulut als Tweede Kamerlid, in verband met zwangerschapsverlof.

Fractievoorzitter Harre van der Nat is zeer tevreden met het onderhandelingsresultaat: 'Het was hard onderhandelen, maar de komende jaren kunnen wij een hoop van ons programma gaan uitvoeren. De Rijn-Gouwe-Lijn door de binnenstad van Leiden komt er niet, waarmee eindelijk recht gedaan wordt aan de uitslag van het referendum in Leiden, waarbij bijna 70% zich uitsprak tegen dit prestigeproject. Ondanks alle bezuinigingen blijft het budget voor de jeugdzorg overeind. Ook wordt fors geïnvesteerd in het vele groen dat onze mooie provincie rijk is en gaan we eindelijk de leegstand van kantoren aanpakken. De provincie zal de komende jaren geen nieuwe plannen maken voor nog meer grootschalige bedrijventerreinen. Verder mogen er de komende vier jaar geen nieuwe kolencentrales in Zuid-Holland worden gebouwd en krijgt dierenwelzijn eindelijk de aandacht die het verdient. Een ander belangrijk punt voor ons is dat gemeentelijke herindelingen niet meer van bovenaf worden opgelegd. Alleen wanneer er draagvlak is onder de inwoners van de betrokken gemeenten, kan er sprake zijn van herindelingen. Hier hebben we jarenlang voor gestreden. Met deze en vele andere punten kunnen we onze provincie nog socialer, groener en mooier maken.'

Van der Nat geeft ruiterlijk toe dat de SP ook heeft moeten inleveren. 'Graag hadden we nog meer willen investeren in openbaar vervoer. Verder zal door Voorschoten de Rijnlandroute worden aangelegd. We hebben weliswaar 100 miljoen extra weten te regelen om de overlast voor mensen te beperken, maar dit blijft een gevoelig punt na jarenlang actie voeren. Zijn we nu ineens voorstander? Nee, de SP vindt dit nog steeds geen goed idee, maar we krijgen er een hoop moois voor terug. De afgelopen weken heb ik met veel SP'ers in de provincie gepraat en iedereen heeft er begrip voor dat onderhandelen ook betekent dat je niet altijd je zin krijgt. Ik ben dan ook blij dat alle Zuid-Hollandse afdelingsvoorzitters van de SP hun instemming hebben gegeven aan dit akkoord. Wij lopen niet weg voor de compromissen die we hebben gesloten, maar vinden dat de aandacht voor jeugdzorg, groen, dierenwelzijn, de gemeentelijke herindelingen en het schrappen van de Rijn-Gouwe-Lijn door Leiden echt bijdraagt aan een betere provincie. Mensen zullen merken dat de SP in het provinciebestuur echt het verschil maakt.'

Twee weken geleden werd al bekend dat de SP voor het eerst in haar geschiedenis het provinciebestuur zal betreden in Brabant, vandaag is duidelijk geworden dat Zuid-Holland de tweede provincie wordt met de SP mede aan het roer.

 

U bent hier