h

Voormalige EHS-gebieden blijven in toekomst beschikbaar voor natuur

14 december 2011

Voormalige EHS-gebieden blijven in toekomst beschikbaar voor natuur

De SP heeft vandaag gezorgd dat de voormalige gebieden van de ecologische hoofdstructuur planologisch zijn beschermd en daarmee in de toekomst beschikbaar blijven voor natuurontwikkeling.
Het kabinet bezuinigt fors op deze natuurgebieden en dit was aanleiding voor de SP om deze gebieden te beschermen tegen de bouw van huizen en bedrijven.
Verder heeft de SP, volgens woordvoerder Esther Zwaan met “pijn in het hart”, ingestemd met het Natuurakkoord. SP-Statenlid Esther Zwaan: “De SP is absoluut geen fan van het akkoord, maar heeft toch ingestemd omdat het alternatief slechter is. Het grootste risico van niet instemmen is een mogelijke noodwet van staatssecretaris Bleker om de bezuinigingen alsnog door te drukken, met nog meer financiële onzekerheid en risico’s voor de natuur in Zuid-Holland tot gevolg.

Een aantal punten die voor de SP belangrijk zijn, zijn nu meegenomen in het akkoord. Er is duidelijk in het akkoord opgenomen dat het Rijk verantwoordelijk is voor het voldoen aan de internationale verplichtingen ten aanzien van de natuur. Daardoor loopt de Provincie nu geen risico’s meer op boetes uit Europa.

“Daarnaast worden dankzij een voorstel van de SP de gebieden die binnenkort niet meer tot de ecologische hoofdstructuur vallen planologisch beschermd. Zodat wellicht in toekomstige tijden de gebieden alsnog ingericht kunnen worden voor natuur.
De SP denkt dat dit akkoord op dit moment het meest haalbare is en heeft daarom ingestemd” aldus Zwaan.

U bent hier